Nové vodní nádrže pomůžou v boji proti suchu

ilustr. obr.
  •  

Dvě nové nádrže, které se v současné době staví na Teplicku, by měli pomoci v boji se suchem. Vodí nádrže vznikají na Sabatzerově potoku nedaleko Bořislavi. Hotovo má být do konce září a jejich vybudování přijde na 25 milionů korun.

Podle mluvčí Státního pozemkového úřadu Lenky Růžičkové celý projekt, který  zahrnuje i suchý poldr, sedm přístupových cest, stezku a odpočinkovou plochu se realizuje s finanční pomocí evropské dotace z Programu rozvoje venkova.

První nádrž vzniká v rokli mezi vrchy Stráž a Žimský má 9 428 metrů čtverečních a do této nádrže už se napouští voda. Bude sloužit k zadržení vody v krajině, zachycení přívalové vody a k protipožárním účelům. V blízkosti vznikne odpočinková zóna s většími kmeny, které mohou sloužit k posezení a také jako broukoviště.

Druhá nádrž o ploše 1 961 metrů čtverečních do září vznikne na místě starého betonového koupaliště z 60. let, které bylo naposledy využíváno kolem roku 1989 a které bylo podle starosty Bořislavi v havarijním stavu.  Vznikne zde i předřazený suchý poldr, který bude mít ochrannou retenční funkci. Bude zachytávat naplaveniny Bořislavského potoka a zpomalovat jeho průtoky při náhlém zvýšení hladiny.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*