TIP: Zajděte si na Casanovské slavnosti

  •  

Už v pátek a v sobotu se konají v Duchcově letošní „Casanky“. Program letošního už pětadvacátého ročníku je opravdu bohatý a návštěvníky čekají i nějaké novinky. Slavnosti budou zahájeny tradičním pátečním příjezdem Giacoma Casanovy v kočáře na zámek a zahajovacím přípitkem s vrchností města na zámeckém balkónu.

Ale už v předvečer slavností ve čtvrtek 6. června je připraven mimořádný hudební zážitek a jedinečné umělecké spojení. Na 2. nádvoří Státního zámku Duchcov vystoupí společně houslový virtuos Pavel Šporcl a Severočeská filharmonie Teplice. Uslyšíte skladby L. van Beethovena, F. Mendelssohna Bartholdyho a P. de Sarasate. Slavnostní open air koncert bude součástí 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena 2019. V úvodu koncertu dojde na předání ceny města Duchcova za rok 2018. V případě nepřízně počasí se koncert bude konat v kině Lípa.

Zahajovacím open air programem bude i letos divadelní komedie ze života G. Casanovy v nastudování Divadla „M“ tentokrát s názvem Italské překvapení. V premiérové hudební komedii se jako speciální host představí herec Lukáš Langmajer.

Na Hlavní scéně v zámecké zahradě vystoupí v pátek večer originální hudební uskupení – akustická fúze Zdarr (bývalí členové kapely Laura a její tygři) a hned po nich slovenská hudební hvězda – kapela Desmod, vybraná fanoušky v anketě na Facebooku kulturního centra.

Úplnou novinkou je videomaping. Autorský projekt Divadla v Pytli Petra Stolaře s názvem Dějiny české kotliny očima G. Casanovy. Videomapping – projekce „ušitá“ přímo na míru fasády zámku – je z části animovaný, z části hraný audiovizuální projekt. Dojde tak vůbec poprvé k oživení historické fasády zámku projekcí hraného a animovaného příběhu od počátku světa až po založení samostatného Československa. Ani po videomapingu ale program nekončí – užít si noci můžete ještě na After party I. v F Clubu Restaurace.

Rockovou scénu letos rozpálí kapely Idio&Idio, mladý punk-rock z Ústí nad Labem, stejně jako metalová Nerrea, velký objev v podobě pražské rock–crossoverové kapely The Switch, legendární Tango s Mirkem Imrichem, nebo brilantní Blues session složené z přátel a bývalých spoluhráčů Petra Kalandry (Olin Nejezchleba – violoncello, Pavel Skála – kytara, Ondřej Konrád – harmonika, Michal Gera – trumpeta, Jiří Hála Jirka “Zelí” Zelenka – bicí, Vašek Vávra – basa, Kuba Zitko – klávesy). Program uzavře hlavní host večera – kapela Tsunami, která se přižene s Honzou Křížkem, bývalým frontmanem kapel Walk Choc Ice nebo Blue Effect. Možná ho znáte také z hudebního pořadu Garáž. Úplnou tečkou za rockovou sobotou bude hard rockový Hlahol z Teplic.

Další slibovanou novinkou bude Flerjarmark aneb Flerová růže pro Casanovu na náměstí Republiky! Trh ručně vyráběných výrobků s ukázkami tvorby i dílničky pro děti jsou součástí sobotního doprovodného programu. Na 1. nádvoří zámku nadále zůstává také tradiční dobový jarmark. I letos se můžete těšit na promenádní koncert, tentokrát v podání dechové hornické kapely Mostečanka, vystoupení skupiny scénického šermu Bohemia Fénix i středověkou hudbu Bakchus.

Odpočinete si při projížďce Duchcovem v dobových kočárech, na několika výstavách např. v městském muzeu, nebo na Malém sále kulturního centra při koncertu Duchcovského pěveckého sboru pod vedením Jany Moravcové.

Novinkou je také rozšířený Pohádkový dětský den. Rodiny s dětmi čekají v zadní části Zámecké zahrady soutěžní pohádkové hry s divadelním ansáblem Bezevšeho. Po splnění všech her a úkolů budou děti pasovány královnou pohádkové říše na členy královniny družiny. Premiérově se letos v Duchcově představí hodně netradiční cirkus tří povedených klaunů! Cirkus tak trochu naruby – to je Cirkus Berto, od siláckých kousků po klaunskou show. Osvědčené Letní muzikohraní nabídne originální hudební workshop pro děti i dospělé a provede vás všemi žánry světa… Jezdecká skupina horse show z Ranche Bánov ukáže v plné zbroji rytířské dovednosti pohádkových královských koní, rytířskou jízdu a chybět nebude ani ukázková drezůra koní.

Masarykovou pěší zónou letos projde šest pochodů. Po úvodním pochodu duchcovských mažoretek s dechovou hudbou Mostečanka projdou v průběhu soboty pěší zónou dvakrát bubeníci Tam – Tam Batucada se svou strhující rytmickou show a třikrát Masarykova ulice ožije pochodem dobových hudců Bakchus. V atriu muzea bude Divadlo Na Nitích lákat děti hned na tři loutková představení. Dětem bude patřit také dopolední Hlavní scéna zámecké zahrady. Na dvě stovky dětí z mateřských a základních škol, ZUŠ i TJ Sokol z Duchcova připravuje živelný a energický program od vystoupení mažoretek a pomponů, přes taneční kroužky a pěvecké sbory.

Odpoledne a večer ovládne Hlavní scénu hudební mix mnoha žánrů – mladý a nadějný písničkář Dan Vertígo, moravská cimbálovka Majerán, legenda české hudební scény Eva Pilarová, nebo kapela Ready Kirken. Svou žhavou hudební show představí s kapelou Tereza Kerndlová a hlavním hostem i závěrečným tahákem je slovenská ikona No name.

Pětadvacáté Casanovské slavnosti 2019 zakončí moderátor Aleš Lehký tradičním Rozloučením s G. Casanovou ze zámecké balustrády a velkolepým ohňostrojem. Definitivní tečkou bude závěrečná After party II. v Motorest Music Clubu, kterou dlouho do noci roztančí největšími tanečními hity DJ Pinďa – 80´s to now.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*