Jedno z mláďat tučňáka uhynulo, foto soutěž pokračuje

Mládě tučňáků brýlových
  •  

Letos se tučňákům brýlovým v ústecké zoo podařilo zplodit dvě mláďata. Bohužel, jedno z nich přibližně po šesti týdnech uhynulo.

„Jednalo se o první odchov v naší zoo, a zároveň i v rámci republiky. Díky záběrům z fotopasti bylo možné sledovat stavbu hnízda, inkubaci, líhnutí i péči o mláďata. V druhé polovině června se mláďata začala objevovat i na kraji skalnaté hnízdní dutiny, ale na začátku července došlo k nečekané komplikaci – rodiče je náhle přestali krmit. Chovatelé zkusili mláďata dokrmovat, ale podle jejich hmotnosti bylo zřejmé, že rodiče od začátku upřednostňovali starší, aktivnější mládě. Menší mládě i přes snahu chovatelů bohužel 4. července uhynulo,“ popisuje smutnou událost mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Druhé mládě je nyní několikrát denně odchyceno, zváženo a podle přírůstků hmotnosti krmeno. Rodiče ho sice zpočátku bránili, ale teď už si ho nevšímají. Po krmení, které probíhá v zázemí, je mládě hned vráceno k ostatním, aby neztratilo kontakt s hejnem.

„Naštěstí je dostatečně životaschopné, střídavě se pohybuje i na volném prostoru písčité pláže, takže je návštěvníci mohou pozorovat i během dne. V přikrmování budou chovatelé pokračovat ještě několik měsíců, protože mláďata tohoto druhu se osamostatňují až kolem 5. měsíce, sama ryby ještě sníst neumějí,“ dodává Věra Vrabcová.

Soutěž Vyfoť si svého tučňáka, kterou zoo vyhlásila počátkem prázdnin pokračuje i přes to, že jedno z mláďat uhynulo. Hlavní cenou fotosoutěže je setkání u tučňáků v doprovodu chovatele či jiného pracovníka zoo, komentovaná prohlídka chovatelského zařízení včetně ukázky zázemí. Dále bude výherce pozván na slavnostní křtiny, které proběhnou v sobotu 5. října při akci Světový den zvířat, s možností výběru jména.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*