Delhi brzy odejde, zoo zvažuje chov sloních samců

Foto: Fb Kala a Delhi, sloni v ZOO Ústí nad Labem
  •  

Už je jen otázkou času, kdy ústecká zoo přijde i o poslední slonici. Chovatelé ji připravují na život v jiné zoo. Delhi totiž parťačku Kalu, kterou museli letos v únoru kvůli závažným zdravotním problémům veterináři utratit, nahrazují chovatelé.

„Sloni jsou vysoce sociální zvířata, jejich rodina je pro ně vším. Problémem je to, že chybějící Kalu nahrazujeme my – chovatelé. Což je pro ni a její budoucnost zásadně špatně,“ říkají chovatelé slonů v ústecké zoo.

Vedení zoo pracuje na plánu na zachování chovu slonů v Ústí. Podle ředitele zoo Romana Končela se jako nejvhodnější varianta jeví chov samců. A chov čtyř samců, kvůli jejich nadbytku, podporuje i asociace zoologických zahrad a akvárií.

Vedení zoo v současné době řeší s architekty nutné přestavby pavilonu, ale náklady zatím známé nejsou. „Znamená to spíš dostavbu stávajícího pavilonu – bude se muset udělat vnitřní výběh a postavit zvlášť ložnici pro každého slona, i když samci jsou většinou společně. Ale pokud třeba bude některý z nich nemocný, tak aby měl soukromí,“ vysvětluje Českému rozhlasu Sever ředitel zoo.

Budoucnost chovu slonů v ústecké zoo tak záleží na mnoha faktorech. Na jednání se zřizovatelem, městem Ústí nad Labem, na finančních možnostech a samozřejmě na doporučení koordinátora chovu slonů. Ústečtí zastupitelé napříč politickými stranami a hnutí jsou pro zachování chovu slonů v Zoo Ústí nad Labem.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*