Na sociální služby peníze stále chybí. Zastupitelé projednali částečné dofinancování

  •  

Krajští zastupitelé na své mimořádné schůzi projednávali dofinancování sociálních služeb. Podle asociace krajů chybí celé republice na sociální služby víc než dvě miliardy korun. Jen v Ústeckém kraji je to více než 340 milionů korun, které poskytovatelé nemají letos k dispozici na provoz domovů pro seniory, azylových domů a dalších pobytových zařízení.

„Od ministerstva nám přišlo na účet 97,1 milionů korun. To je zhruba o 240 milionů méně, než kolik poskytovatelé sociálních služeb v našem kraji na svůj provoz letos potřebují. Státem doporučované čerpání evropských peněz není snadné a je jasné, že dofinancování sociálních služeb v tomto roce z prostředků Operačního programu Zaměstnanost je věcně nereálné. Z potřebné jedné miliardy by letos bylo možné využít z dotačních prostředků maximálně 59 milionů korun,“ vysvětlil radní Miroslav Andrt.

Kraj dostal od státu na sociální služby méně, než je potřeba. Výpadek je způsoben i tím, že vláda schválila sedmiprocentní navýšení mezd, ale poskytovatelé měli v žádostech zohledněno pouze pětiprocentní. O částečné dofinancování v mimořádném termínu se poskytovatelé sociálních služeb budou moci přihlásit od 6. do 11. září.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*