Boj s odpadky: Experimenty radnicím zatím nevycházejí

  •  

Recept na úklid zejména v problémových lokalitách hledají města na severu Čech. Například v Ústí nad Labem radnice investovala už spoustu peněz do úklidu čtvrti Předlice. Jen odstranění obrovské skládky ve vnitrobloku Sklářské ulice vyšlo na 3,5 milionu korun.

Město nechalo skládku odstranit na podnět krajských hygieniků během epidemie žloutenky. Hrozilo totiž, vzhledem k nevyhovujícím hygienickým podmínkám, další šíření nemoci. Zmizelo odsud zhruba tisíc tun odpadu. Místní ale opět začali plnit vnitroblok odpadky. I když město přidalo do ulic kontejnery. Znovu uklízet se radnice nechystá. „Ani nemůžeme, protože jde o soukromý pozemek. Vyzýváme vlastníka, že se tam zakládá průšvih na epidemii, ale zatím marně. Město se nemůže starat o cizí majetek, dokud nedostane podnět od hygieniků, že je ohroženo veřejné zdraví a hrozí epidemie,“ řekla náměstkyně primátora Věra Nechybová s tím, že město peníze za úklid soudně vymáhá.

Pokus mostecké radnice neuklízet deset dnů u jednoho z domů na proslulém sídlišti Chanov skončil také fiaskem. Podle primátora Jana Paparegy zde technické služby běžně uklízí každý pracovní den. Když se tu neuklízí, tak se nepořádek hromadí. „Přesvědčili jsme se o tom, že zde není vůle k běžnému nakládání s odpady, natož k jejich třídění,“ řekl primátor. Dodal, že lidé z chanovského sídliště mají k dispozici, stejně jako další obyvatelé Mostu, kontejnery i možnost odpad třídit. Další podobný pokus už město určitě nechystá.

Průběžný úklid se osvědčil v Chomutově. Tam řeší kromě několika vybraných lokalit i černé skládky na okrajích města. „Máme problematická místa, kde se občas vyskytuje větší množství nepořádku. Většinou se jedná o velká sídliště – Kamenná, Zahradní, Písečná. Úklid v těchto lokalitách provádíme průběžně. Nad rámec plošného sběru odpadu se uklízí i černé skládky,“ uvedla mluvčí města Denisa Špeilová.

„Nepořádek se objevuje občas, ale v nijak katastrofálním rozsahu. Pokud bychom měli vybrat jednu lokalitu, kde je nepořádek častěji, pak je to ulice Krátká. Když se někde objeví nepořádek, městská policie se snaží dopátrat jeho původce, který ho pak musí odstranit. Jinak úklid zajistí Středisko městských služeb,“ konstatoval mluvčí děčínské radnice Luděk Stínil.

Černou můrou Teplic je ruina v Mlýnské ulici, kde žijí bezdomovci. Město a neziskovky tady pořádají jednorázové úklidy, zatím ale bez dlouhodobého efektu. Další problémové lokality jsou části čtvrtí Prosetice a Trnovany, kde lidé z ubytovny vyhazují odpadky přímo z oken. „Neustále tady likvidujeme černé skládky, nadstandardně svážíme nádoby na odpad a častěji uklízíme,“ uvedl náměstek primátora Jiří Štábl.

V Teplicích se osvědčila mobilní aplikace, kdy sami obyvatelé na nepořádek radnici upozorňují a zároveň se také mohou online přesvědčit, jak s jejich stížností bylo naloženo. Stačí jen pár kliků. Od spuštění aplikace v roce 2015 se vyřešilo už 2 200 problémů.

Vedení radnic přiznává, že se situace nelepší, zatím ne-pomáhá ani dohled městské policie, kamer nebo případné pokutování. Radnice se snaží jít cestou prevence a lidem ukázat, jak to s nepořádkem a s jejich nezodpovědností dopadá. Zatím marně.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*