Přišla o nohy, ale žije naplno

  •  

Meningitida obrátila před dvěma roky život naruby sedmadvacetileté Tereze Bártové z Oseka. Počáteční prognózy nebyly vůbec dobré. Nakonec ale boj s touto životu nebezpečnou infekcí Tereza vyhrála.

Bohužel jí lékaři museli amputovat nohy v bércích a také články většiny prstů. Kvůli nemoci také musela docházet na dialýzu a prodělala transplantaci ledviny.

Protože byla Tereza velká sportovkyně, tak se ke sportování chtěla i přes svůj handicap vrátit. K tomu jí pomohl mimo jiného i finanční dar ve výši sto tisíc korun od teplické sklářské společnosti AGC. „Díky němu jsem si mohla pořídit protézy na kolo, které mi vyhovují natolik, že v nich i běžně chodím. Jsou mnohem lehčí, mají karbonové komponenty. Dokonce jsem v nich zvládla i 10 km dlouhou procházku. Sama bych si takové protézy nemohla dovolit. Za to budu všem dárcům navždy vděčná,“ říká.

Tereza žije znovu aktivním životem, řídí i jezdí na kole. Navázala spolupráci s FK Teplice nejdříve projektem #newlegs, který měl za cíl získat další finance na její sportovní protézy a zúčastnila se i několika přednášek ve školách na téma společenské odpovědnosti. „Vážím si toho, že jsem byla na akce pozvána, jelikož jsem tak mohla šířit povědomí o zákeřné nemoci, kterou jsem prodělala. Chtěla jsem studentům přiblížit, jak nemoc rozpoznat a informovat o očkování. Bohužel jsem musela kvůli transplantaci ledviny tento rok přednášky vynechat,“ vysvětluje Tereza, která se od poslední hospitalizace letos na jaře cítí dobře, cestuje a pracuje.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*