Pět českých měst otestuje 5G sítě, mezi nimi i Bílina

  •  

Bílina je jedním z pěti měst v Česku, kde se už od poloviny příštího roku pilotně rozběhne vysokorychlostní síť páté generace (5G). Mobilní technologie 5G budou přednostně testovat kromě Bíliny i města Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Jeseník a Plzeň.

Pomocí této technologie bude významně posílen městský kamerový systém pro zvýšení bezpečnosti. Sítě takzvaně páté generace se od současné LTE (4G) technologie liší přibližně desetinásobnými vyššími přenosovými rychlostmi, standardně přes jeden Gbit/s.

Po doplnění kamerového systému chytrými aplikacemi bude například schopný sám vyhodnotit nebezpečnou situaci a upozornit na ni, dále rozpoznat osoby, předměty či vozidla a mapovat jejich pohyb, to vše v reálném čase, s velmi kvalitním obrazem a možností zpětného přehrávání záběrů.

“Právě díky tomu, že chceme nové technologie využívat k zajištění vyšší bezpečnost ve městě, se náš projekt líbil porotě soutěže a podpořila ho. Nyní tedy budeme připravovat vše potřebné ke spuštění nových systémů, což znamená pořídit nový nebo upravit stávající hardware a implementovat do něj nový software, který na jiné než 5G síti nefunguje v plném rozsahu. Spuštění systému plánujeme do konce roku 2022. Chtěla bych poděkovat celému týmu, který soutěžní projekt připravoval a bude realizovat i v budoucnu, ať už se jedná o vedení města, zaměstnance městského úřadu a městské policie či koordinátora Daniela Vlčka ze společnosti Unit X,” uvedla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová

Bílina zvítězila v soutěži vypsané ministerstvem průmyslu a obchodu. Do soutěže se přihlásilo téměř 60 měst a vítěze vybírala odborná porota.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*