Hadí lázně jsou znovu kulturní památkou, rozhodl ministr

  •  

Ministr kultury Lubomír Zaorálek zrušil rozhodnutí svého předchůdce Antonína Staňka, který Hadím lázním poslední den funkci na konci července odebral status kulturní památky. Hadí lázně tak zůstanou kulturní památkou.

Případ Hadích lázní Ministr kultury začátkem září znovu otevřel a zahájil přezkum rozhodnutí svého předchůdce. „Vlastník objektu se mezitím domáhal zastavení přezkumného řízení, což rozkladová komise navrhla zamítnout. Komise po přezkoumání doporučila ministrovi Zaorálkovi vydat zmíněné rozhodnutí o změně původního rozhodnutí. Proti novému rozhodnutí ministra může vlastník podat opravný prostředek,“ vysvětluje Michaela Lagronová, tisková mluvčí ministerstva kultury.

Budova lázní patří developerovi Jaroslavu Třešňákovi, který chtěl objekt přestavět na lázeňskou léčebnu pro děti s pohybovými poruchami, ale jeho záměr narážel na odpor památkářů, protože podle nich šlo prakticky o zbourání budovy a stavbě nové.

Majitel nabídl městu objekt lázní odkoupit. „Pan Třešňák lázně koupil za 15 milionu korun, teď za ně od města požaduje osmnáct. Aby se mu vrátily investované prostředky, které však patrné nejsou,“ říká primátor Hynek Hanza.

Tepličtí zastupitelé na svém posledním jednání schválili záměr budovu Hadích lázní od majitele odkoupit.  Město si nechalo zpracovat posudek, z kterého vyplývá, že se Hadí lázně dají ještě zachránit. Zchátralá budova má podle posudku hodnotu zhruba 6,8 milionů korun.

„Hadí lázně nechceme zbourat, ale opravit. Nabídneme panu Třešňákovi cenu, která je totožná se znaleckým posudkem. Tím, že jim byl znovu vrácen status kulturní památky, tak se pro nás prakticky nic nemění, budova je v památkovém území a její vzhled chceme zachovat. Složitější to bude s rekonstrukcí vnitřních prostor, ale to budeme konzultovat s památkáři,“ sdělil primátor. Pro koupi hlasovalo 21 z 24 zastupitelů.

Z posudku vyplývá, že zvrácení degradace budovy by přišlo na dvacet milionů korun. K tomu je potřeba připočíst samotnou revitalizaci. Zda k prodeji dojde, zatím jasné není, záleží na vyjádření majitele. „Představuji si na místě například moderní muzeum lázeňství, které tu chybí,“ dodává Hanza.

Hadí lázně byly prohlášeny kulturní památkou v roce 1958. Svému účelu přestala budova sloužit na přelomu tisíciletí a Jaroslav Třešňák ji vlastní od roku 2006. Od té doby chátrá.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*