Od osecké důlní katastrofy uplynulo 86 let

  •  

Před 86 lety došlo na dole Nelson III u Oseku k výbuchu, při kterém tehdy zemřelo 142 horníků. Památku zahynulých horníků uctili hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, zástupci okolních obcí a hornických spolků z české i německé strany u pomníku katastrofy.

„Je důležité, abychom si takovéto tragédie stále připomínali. Abychom vzpomínali na ty, kteří zemřeli a po kterých tady zůstaly desítky sirotků a vdov. Horníci byli pro mě vždy velmi váženým zaměstnáním a za jejich práci jsem jim velmi vděčný. Ústecký kraj byl vždy energetickým srdcem České republiky a bez tvrdé práce horníků by toto srdce nikdy netepalo,“ uvedl při pietním aktu hejtman Oldřich Bubeníček.

Podle historiků exploze zasáhla celý důl Nelson, na povrchu došlo k destrukci provozních budov, v jejichž troskách zahynulo několik zaměstnanců. Kvůli vzduchové ventilaci došlo následně v dole k dalším lokálním výbuchům. Horníci zemřeli přímo při výbuchu, či následně otravou kysličníkem uhelnatým. Osecké neštěstí je třetí největší hornickou katastrofou na území nynější České republiky.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*