Simona Smékalová: Chci se zase z plných plic nadechnout

Foto: pixabay.com
  •  

Jednačtyřicetiletá Simona z Krupky je maminka tří dětí, která až donedávna žila aktivní rodinný život. Ráda by v tom pokračovala, jenže jí na to nestačí dech. Trpí totiž chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), kterou si nepřivodila sama, kouřením, ale má ji genetického původu. Chybí jí hormon, který chrání plíce.

„Nikdy pro mě nebyl problém vyběhnout schody bez přestávky. Najednou jsem se musela zastavit a vydýchat se. Zadýchala jsem se i při běžných domácích pracích a začaly mi vadit třeba výkyvy počasí,“ přibližuje začátky své nemoci Simona.

V prosinci 2015 Simoně na plicní oddělení udělali rentgen plic a důkladně ji vyšetřili. „Přišla jsem k lékaři s tím, že to nic není a že rodina“ plaší“ zbytečně. Opak se ukázal pravdou. Diagnostikovali mi CHOPN,“ říká.

Chronická obstrukční plicní nemoc, kterou Simona trpí, je závažná choroba, která postihuje dýchací cesty v plicích. Vyvíjí se desítky let a postihuje zejména starší lidi a kuřáky, ale stále častěji se objevuje i u mladších lidí. CHOPN současná medicína neumí léčit, ale pouze ji dokáže zpomalovat a nemocná je závislá na soustavném a prakticky celodenním inhalování kyslíku na speciálním přístroji.

„Plíce mi pracují na 28 procent. Představte si, že si nasadíte igelitový sáček na nos, do úst vezmete brčko a následně vyběhnete do třetího patra. Přesně tak se mi bez kyslíkového přístroje dýchá,“ popisuje Simona.

Podle lékařů má být na kyslíku 24 hodin denně, ale zdravotní pojišťovna jí v tomto zatím odmítá pomoci. Nevejde se do tabulek. Podle nich nemá krevní testy natolik špatné, jak mají dané, aby Simoně mohli celodenní kyslík hradit. „Testuje se krev a reakce organismu v zátěži chůze. Test krve je však nadřazený testu chůze,“ upřesňuje Simona.

Proto město Krupka vyhlásilo na pomoc Simoně veřejnou sbírku. Shromažďování příspěvků probíhá na zvláštním bankovním účtu 123-568780257/0100. Peníze poslouží pro nákup zdravotnických pomůcek a úhradu nákladů spojených s náročnou léčbou. Sbírka skončí 31. března.

Vzhledem k velmi těžkému stádiu nemoci, je kvalita jejího života velmi špatná a při častém výrazném zhoršení příznaků může dojít i k ohrožení života. Simona proto byla vybrána a zařazena mezi čekatele na provedení plicní transplantace.

„Čeká mě řada předtransplantačních vyšetření, která nejsou moc příjemná. Nejprve musím přibrat, pak teprve bude následovat transplantace plic. Pak budeme držet palce mému tělu, aby nové plíce přijalo a já se mohla postupně vrátit do relativně normálního rodinného života s každodenní dávkou řady léků,“ přeje si Simona na závěr.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*