Zemřel dlouholetý teplický primátor, předseda Senátu Jaroslav Kubera

Foto: www.kubera.cz
  •  

Dlouholetý primátor Teplic a předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dnes náhle zemřel. Bylo mu 72 let. Příčinou úmrtí byly zdravotní problémy. Pietní místo v Teplicích je zřízené přímo ve vestibulu magistrátu na náměstí Svobody.

Zprávu o úmrtí Jaroslava Kubery uvedl na Twitteru místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

 

Ještě v sobotu se Jaroslav Kubera aktivně účastnil kongresu ODS, v neděli se jeho zdravotní stav zhoršil. „Můžu potvrdit, že jsme pana Jaroslava Kuberu dnes v dopoledních hodinách převáželi z Teplic do ústecké nemocnice na urgentní příjem,“ řekl mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Volejník. Kuberu sanitka měla odvážet z ulice U Císařských lázní, kde sídlí jeho senátorská kancelář v Teplicích.

Jaroslav Kubera se narodil 16. února 1947 v Lounech, vystudoval gymnázium, vysokoškolské studium nedokončil. V letech 1967 až 1969 pracoval v oddělení dovozu Sklo Unionu Teplice a poté až do roku 1990 v obchodním oddělení Elektrosvitu Teplice.

V letech 1990 až 1994 byl tajemníkem Městského úřadu Teplice. V roce 1994 byl poprvé zvolen teplickým starostou, ve funkci byl až do roku 2018 – do čela města byl tedy zvolen šestkrát. Do Senátu byl Kubera poprvé zvolen v roce 2000, od té doby mandát vždy obhájil. V horní parlamentní komoře byl mimo jiné předsedou mandátového a imunitního výboru a předsedou senátorského klubu ODS. Po volbách v roce 2016 byl zvolen místopředsedou Senátu, po volbách v roce 2018 se stal předsedou horní komory.

V roce 2017 zvažoval Kubera kandidaturu na prezidenta proti Miloši Zemanovi. Ve stejném roce získal roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman.

Jaroslav Kubera proslul jako vášnivý kuřák, který vehementně kritizovat protikuřácký zákon. „Restaurace mají být kuřácké a nekuřácké. Provozovatelé vesnických hospod už ani nenadávají, spíše pláčou a zavírají hospody,“ řekl. Na svou primátorskou kancelář na teplické radnici si vylepil ceduli „kuřárna“.

S manželkou Věrou spolu byli od roku 1968. Po padesáti letech se znovu vzali v září 2018. Mají dvě dcery.

„Dobrý den… oslovení, které Jaroslav Kubera používal jako heslo své politiky i života. Člověk s velkým Č, přítel, celoživotní obhájce a ochránce svobody, demokracie a zdravého rozumu nás dnes opustil natrvalo. Největší z teplických patriotů, bytostný demokrat a můj politický i lidský učitel dnes dokonal své dílo na tomto světě a odešel rozdávat radost a moudrost tam nahoru. Pozdravujte, však víte koho. Upřímnou soustrast paní Věře a celé rodině v těchto těžkých chvílích,“ uvedl na svém facebookovém profilu primátor Teplic Hynek Hanza.

 

“Jaroslav Kubera byl chytrý muž, osobnost nejen politického života. Měl jsem ho rád a je mi velice líto, že tak náhle odešel,” reagoval náměstek teplického primátora Jiří Štábl.
„Kolegu Jaroslava Kuberu jsem znal dlouhá léta, téměř 30 let, kdy spolu působíme v politice. I když se naše politické názory často rozcházely, vždy jsem si jej jako člověka i politika vážil, a naše komunikace a spolupráce byla poctivá a férová,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Na budově krajského úřadu vyvěsili černou smuteční vlajku a v atriu hlavní budovy u vstupu je zřízeno pietní místo k uctění památky Jaroslava Kubary, který byl zároveň krajským zastupitelem. „Vyjadřuji upřímnou soustrast celé rodině pana Jaroslava Kubery. Dnešní smutnou zprávu prožívám společně s vámi,“ uzavřel hejtman.

„Je to pro mě šokující zpráva. Naprosto jsem nic takového nečekal a nezbývá nic jiného než vyjádřit rodině soustrast. Teď není chvíle na nějaká politická hodnocení,“ řekl teplický opoziční zastupitel a ředitel gymnázia Zdeněk Bergman, který konkuroval v posledních senátních volbách Jaroslavu Kuberovi.

„Upřímnou soustrast rodině. Měli jsme ho rádi jako člověka i politika, i když jsme spolu někdy nesouhlasili,“ reagoval politik, někdejší předseda ODA a vysokoškolský podagog z ústecké univerzity Daniel Kroupa. S Kuberou se znali od devadesátých let.

Šéf občanských demokratů Petr Fiala zprávu přijal s velkým zármutkem „Je to neuvěřitelné, ještě v sobotu jsme spolu mluvili na našem Kongresu, kde byl plný aktivity a nápadů,“ uvedl na svém twitterovém účtu Fiala.

„Nechtěl jsem tomu věřit. Je to obrovský šok, protože na pana Kuberu jsem se ještě včera večer díval v televizi, byl na kongresu. Musím říct, že je to člověk, kterého jsem měl rád. Měli jsme dobrý vztah. My jsme si rozuměli. Byl neskutečně vtipný,“ řekl premiér Andrej Babiš. Na dotaz, zda bude mít Kubera státní pohřeb, předseda vlády odpověděl, že bude především respektovat přání rodiny.

„Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,” uvedl prezident republiky Miloš Zeman.

Průběžně aktualizujeme.

Rozhovor Jaroslava Kubery z října 2018 pro žít teplice: Za všechno můžu já

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*