Vrátili jste se z prázdninové lyžovačky v Itálii? Nechte děti doma

ilustr. obr.
  •  

Školy na Děčínsku, ale i v celém Ústeckém kraji reagují na první případy nákazy koronavirem v republice. Dětem v některých okresech jarní prázdniny skončily a někde právě začaly. Vedení škol doporučuje rodičům, kteří se se svými dětmi vrátili z dovolené v rizikových oblastech severní Itálie, aby to zvážili a své děti nechali doma.

V souvislosti se šířením koronaviru nařídili krajští hygienici zatím čtrnáct karantén. Většina je v okresech Děčín a Litoměřice, kde skončily jarní prázdniny a část i v Ústí nad Labem.

Právě z Děčína je první potvrzený případ nákazy koronavirem. „Díky jarním prázdninám, kdy poměrně velká skupina obyvatel trávila volný čas v Itálii, bylo nutné seznámit ředitele všech škol s chováním po návratu do lavic,“ říká děčínský primátor Jaroslav Hrouda a dodává, že v tuto chvíli není podle odborníků nutné přistoupit k uzavření škol a veřejných institucí.

Pacienta, u kterého byl jako u prvního Čecha diagnostikován, přijali na infekčním oddělení v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Byl na lyžařské dovolené v severní Itálii společně s manželkou a čtyřmi dětmi. Ti jsou v domácí karanténě. Muž má lehčí příznaky nemoci a z ústecké nemocnice ho převezli na pražskou Bulovku.

Podle primáře infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavla Dlouhého bylo z vývoje nákazy v Evropě jasné, že se pacient dříve nebo později objeví. Panika ale není na místě.

Hygiena doporučuje dodržovat pečlivě základní hygienické návyky, což je důsledné mytí rukou, a pokud máte pocit, že jste mohli přijít do kontaktu s nemocným člověkem, ozvěte svému praktickému lékaři nebo kontaktujte Krajskou hygienickou stanici. Telefonní číslo na Krajskou hygienickou stanici v Ústí nad Labem je 477 755 110. Infolinky Státního zdravotního ústavu jsou 724 810 106 a 725 191 367.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*