FOTO: Boží týden na Božím Daru

  •  

 Letošní zima byla skoupá na sníh, ale bohatá na mimořádnosti. To nemohlo nepoznamenat lyžařský výcvik žáků soukromé speciální školy Arkadie. Ten je tradičně zaměřený na běžecké lyžování, bližší pohybovým možnostem dětí se zdravotním postižením. I při jinak špatných sněhových podmínkách byl Boží Dar věrný svému jménu a přeci jen malým, vlastně už trochu větším, lyžařům umožnil alespoň tři dny si v bílé stopě běžek užít. V průběhu výcviku došlo sice v reakci na šíření koronaviru k uzavření škol, parta 8 žáků a 4 pedagogů si ale mohla, oddělena od civilizace, svůj lyžařský výcvik dokončit.

Stejně jako v několika posledních letech se výcvik uskutečnil na již zmíněném Božím Daru, v penzionu Zita. „Je to ideální výchozí místo pro výuku základů běžeckého lyžování a navíc tu výborně vaří a starají se o nás,“ říká Ivan Růžička, ředitel školy a zároveň jeden z doprovázejících pedagogů. „Využili jsme možná posledních sněhových podmínek, umožňujících běžky použít.“ Po oblevě už jen při procházkách hledali zbytky sněhu a jeden den zaměnili pevné skupenství vody za skupenství kapalné a užívali si ji v jáchymovském plaveckém bazénu.

Dosavadní zkušenosti účastníků s tímto sportem byly různé, jeden z nich tu ale měl lyžařskou premiéru a nyní už se na běžkách pohybuje bezmála suverénně. Běžecké lyžování má v Arkadii dlouhou tradici a v minulosti při Zimních hrách Hnutí speciálních olympiád docílili účastníci z Arkadie mnoha úspěchů. Škoda, že sněhové podmínky v blízkosti Teplic jsou zimu od zimy horší a klimatické změny tak tomuto zdraví prospěšnému sportu nesvědčí.

Josef Hon, Arkadie Teplice


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*