Se Zdeňkem Bergmanem o škole a o Teplicku

  •  

Narodil se roku 1959 v Teplicích. Žil v Mošnově (obec Bžany), chodil do škol v Bukovicích, Hradišti a Kostomlatech. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Celoživotně je spjatý s Gymnáziem Teplice, které od roku 1992 úspěšně vede. Posledních 6 let je zastupitelem v Teplicích. Kandiduje jako nezávislý v doplňovacích volbách do Senátu. Zdeněk Bergman je ženatý, má jednu dceru a tři vnoučata.

Pane doktore, už 27 let vedete teplické gymnázium. Na co jste za ta léta nejvíce hrdý?

Škola je moje srdeční záležitost, jsem hrdý prakticky na všechno: na kvalitní učitele, na naše absolventy, kteří nacházejí zajímavá uplatnění. Jsem hrdý na různorodé projekty, mimoškolní aktivity a mezinárodní výměny, které naši učitelé organizují. Naší chloubou jsou dva nezvyklé prostory – nedávno opravená beuronská kaple a také biopark se skleníkem, obojí je veřejně přístupné. Z posledních úprav mám radost z výtahu a nových laboratoří fyziky, chemie a biologie.

Může se vaše škola pochlubit nějakými úspěchy?

Nejvíc si vážím naší pozice v soutěži Excelence pořádané ministerstvem školství. Mezi více než tisícem středních škol z celé země se mnoho let držíme na ve druhé desítce. Kromě toho jsme v soutěži Dobrá škola Ústeckého kraje za šest let její existence ani jednou nesestoupili z bedny, jak se říká. Třikrát jsme ji vyhráli, dvakrát skončili druzí, jednou třetí

Jako ředitel velké a úspěšné školy jste známý v celém okrese. Ve volbách se ucházíte o místo v Senátu. Co se v případě vašeho zvolení stane se školou?

Pevně věřím, že se bude nadále rozvíjet a zlepšovat! Pokud narážíte na to, jestli mé zvolení senátorem školu poškodí, myslím, že ne. Kurz je nastaven dobře a kormidlo držíme pevně v rukou. Chci pro školu nadále pracovat.

Zůstanete v takovém případě ředitelem?

Vydržím do konce svého funkčního období. Očekávám, že pak kraj vypíše na místo ředitele výběrové řízení. V souvislosti s volbami do Senátu se rodiče nemusí o osud školy obávat, protože – jak jsem říkal – kormidlo držíme pevně. Nejen já, ale také mé zástupkyně, šéfové komisí a další. Nejsem v té škole sám a její úspěch je zásluhou celého týmu, který odvádí skvělou práci.

Kandidujete s heslem Žiju Teplickem. Vysvětlete, prosím, našim čtenářům, co to znamená.

Chci tím ve zkratce říct, že jsem patriot, a to jak ve vztahu k České republice, tak k našemu regionu. Narodil jsem se tu, žiji a pracuji tady a chci pro náš okres to nejlepší. Zároveň ale vidím nenaplněné příležitosti a problémy. Do voleb jdu mimo jiné s plánem zřídit bezplatnou poradnu pro občany, kteří se dostali do komplikované právní, finanční nebo rodinné situace. A taky chci na Teplicko přivést jednu z fakult ústecké univerzity.

Na závěr: Na vaší facebookové stránce facebook.com/ZdenekBergmanTeplice jsme si přečetli řadu zajímavostí z vašeho života. Prozradíte nějakou i čtenářům?

Největší ohlas mělo, že jsem kluk z vesnice a mám rád bramborové placky. A taky že miluji létání a vesmír.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*