Kontroly dálničních známek: Celníci vybrali na pokutách milion

  •  

Celní správa provedla na českých dálnicích a zpoplatněných komunikacích o víkendu celorepublikovou kontrolní akci, která byla zaměřena na vozidla pohybující se na nich bez uhrazeného poplatku za jejich použití. Na pokutách vybrala více než milion korun.

Navzdory častým upozorněním o nutnosti zakoupit dálniční kupon a zaplatit mýto zjistili celníci od pátku do pondělí 816 porušení. Téměř v devadesáti dvou procentech se jednalo o porušení časového zpoplatnění (dálniční kupon 750 případů), v 66 případech řidiči porušili předpisy v oblasti výkonového zpoplatnění (mýto). Během kontrol vybralo 177 hlídek na pokutách přes milion korun. Uložené pokuty za nevylepený, či nepřesně označený dálniční kupon činily 890 000 Kč, v oblasti mýta pak 73 000 Kč. Celkově uložené pokuty za neuhrazení poplatku za užívání zpoplatněných pozemních komunikací činily 963 000 Kč. Zbývající část vybraných peněz ve výši 110 000 Kč se vztahovala k jiným porušením a nedoplatkům řidičů. Téměř 38 % bylo odhaleno u zahraničních řidičů. Nejvíce porušení bylo zjištěno ve Středočeském kraji na dálnici D1 a D0 a v Kraji Vysočina na D1.

„V Ústeckém kraji na dálnici D8 zjistily hlídky 38 porušení spočívající v absenci dálniční známky či její nevyplnění nebo nenalepení. Za tyto přestupky celníci uložili řidičům pokuty v úhrnné výši 37 500 korun. Mezi hříšníky byli zejména cizinci (72 %),“ uvedl mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj Jiří Nejedlý. Přenosné platební terminály využilo k uhrazení pokuty platební kartou 22 řidičů, dalších 10 řidičů zaplatilo pokutu hotově a 6 provinilců zvolilo složenku.

Za prvních šest měsíců tohoto roku odhalili ústečtí celníci na svěřeném úseku dálnice D8 celkem 547 případů porušení právních předpisů v systému časového zpoplatnění, Na pokutách vybrali od neukázněných řidičů 522 700 korun. Loni za stejné období to bylo 868 případů a na pokutách bylo vybráno 812.200 korun.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*