Oblíbení orangutani z ústecké zoo se stěhují

Foto: samice Cantik, Matěj Kynšt
  •  

Obě orangutaní samice čeká stěhování na Nový Zéland. Jejich nový domov bude v Zoo Auckland, kde budou mít lepší podmínky pro život. Jejich transport už se plánuje a dojde k němu nejpozději za tři čtvrtě roku.

„Odchod těchto zvířat nás mrzí, jsme ale rádi, že se obě samice znovu zapojí do chovu. Ňuňinka má ve svých třiceti letech stále vysokou pravděpodobnost rozmnožování. Pro samičku Cantik, jež právě dospívá, je ideální čas seznámit se s budoucím partnerem,“ říká zástupce ředitele Lukáš Štěrba a dodává:  „Koordinátor chovu nám přislíbil osmiletého samce jménem Sungay ze zoo v Madridu a sedmiletou samičku jménem Daya ze Zoo Rhenen.“

Původní pár Ňuňák a Ňuninka zůstali v ústecké zoo v roce 1989 po natáčení filmu „Dva lidi v zoo“. Navíc se zjistilo, že zoologická zahrada, odkud měli pocházet, neexistuje, a byli pravděpodobně odloveni ve volné přírodě a stali se cílem nelegálního obchodu se zvířaty.

U samce Ňuňáka musela být v listopadu 2017 provedena eutanázie kvůli vážnému plicnímu onemocnění. V ústecké zoo tak zůstala samice Ňuňinka a její dnes osmiletá dcera Cantik. Obě samice mají pro chov orangutanů obrovskou cenu.

„Snažili jsme se zajistit pokračování chovu u nás, ovšem současný pavilon orangutanů je nevyhovující,“ přibližuje ředitel zahrady Roman Končel s tím, že na projektové dokumentaci nového pavilonu se už pracuje. „Realizace bude časově náročná, proto nám bylo koordinátorem chovu doporučeno přesunout obě samice do vhodného chovného zařízení. Po dokončení nového pavilonu dostaneme orangutany nové,“ uzavírá ředitel Končel.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*