Aligátoři v ústecké zoo jsou už v teple

Foto: Ingrid Veselá Volfová
  •  

S podzimem došlo v ústecké zoo k plánovanému stěhování dvou aligátorů amerických do jejich vnitřní ubikace na zimovišti. Přesun z venkovního výběhu absolvoval samec Libor spolu se samicí Adélou, pro kterou se jednalo o její první stěhování.

„Jelikož noční teploty již dosahují hranice, kdy je možné ponechat aligátory ve venkovní expozici, přistoupilo se k transportu. První přišel na řadu samec Libor, kterého pomocí lana a odchytového lana kolegové přesunuli do transportní bedny. Po převozu na zimoviště došlo k vypuštění do připraveného bazénu. Stejný scénář měl transport i samice Adély. Díky sehranému týmu byl transport velmi rychlý a nezatížil zvířata nadměrným stresem,“ popisuje ošetřovatel plazů František Šubík.

Aligátor Libor přišel do ústecké zoo v roce 1974 ve věku cca 3–4 let a je služebně nejstarším zvířetem naší zoo. Byl tehdy zakoupen od soukromého chovatele za 670 korun československých. V současnosti se zvířata však nenakupují, ale probíhají výměny v rámci zoologických zahrad. Adéla do zoo přišla ze záchranného centra plzeňské zoo. Spolu se třemi dalšími samicemi byla zabavena soukromému chovateli, u kterého byly kontrolou zjištěny nevhodné podmínky k chovu.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*