Vedení fotbalu musí odejít, zní z Teplic

  •  

Za současnou fotbalovou korupční aféru, která stála funkci místopředsedu asociace Romana Berbra a šéfa rozhodčích Jozefa Chovance, jsou podle předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Martina Malíka vinni všichni, kdo ve fotbale působí. S tím ale rozhodně nesouhlasí šéf fotbalových Teplic Pavel Šedlbauer, který vyzval výkonný výbor asociace k rezignaci.

Jste dlouhodobým kritikem poměrů v českém fotbalu, předpokládám, že proto vás vyjádření předsedy FAČR tak nadzvedlo?

Rozhodně. Že za to můžeme všichni, mě a náš klub nesmírně uráží, protože jsme na tyto praktiky upozorňovali již velmi dlouhou dobu a vedení FAČR se nikterak nesnažilo s nimi cokoliv udělat. Naopak se před problémy dlouho strkala pouze pomyslná hlava do písku. Některé kluby se ale neozvaly kvůli případné pomstě.

Pocítil teplický klub nějakou odvetu za kritiku vedení asociace?

Mnohokrát jsem byl upozorněn, že při utkání budeme poškozeni. Nechal jsem si udělat analýzu a za minulou sezonu jsme došli k závěru, že jsme byli poškozeni ve 30 procentech utkání, což bylo v mnoha případech potvrzeno i komisí rozhodčích. Ale tím nijak nechci omlouvat špatné výsledky našeho týmu, to s tím nesouvisí.

Nesouvisí? Třetina utkání, v nichž Teplice byly poškozeny, to je přece vysoké procento.

Ano, to je, ale já ne-chci, aby to vyznělo, že tím omlouvám naše výsledky, aby se na mě nevrhnuli fanoušci. I když křivdy na trávníku poznamenávají psychiku i výkon hráčů. Víte, pokud by šlo o obecné pravidlo, že kdo nemlčí, je potrestán, myslím, že tady něco hodně nefunguje. Tohle by měl výkonný výbor FAČR brát na zřetel.

Eskalace situace v českém fotbale naštvala zřejmě hodně lidí. Vy jste byl první z představitelů klubů, který se ozval.

Každý člen výkonného výboru by měl přijmout za tuto situaci osobní zodpovědnost. Je totiž naprosto nedůležité, zda jednotliví členové situaci pouze mlčky přihlíželi nebo se na ní někteří dokonce aktivně podíleli, popřípadě ji podporovali. Výsledkem by tak jako tak měla být rezignace. Věřím, že se ke mně v tomto apelu přidají také další slušní lidé, kteří stejně jako náš klub na toto dění upozorňovali dlouhodobě a jimž osud českého fotbalu není lhostejný.

Kdyby vedení fotbalové asociace rezignovalo, koho byste tam rád viděl?

Právě ty slušné lidi. Mělo by dojít k mimořádné valné hromadě, ta by měla být zorganizována co nejrychleji po volbě předsedů okresů a krajů. Doufám, že vyhraje rozum a slušnost a že nové vedení asociace vrátí fotbalu renomé.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*