Startuje Arktický festival 2020

Keywords: Norsko Špicberky
  •  

Výsledkem spolupráce Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Norského polárního institutu v Tromsø je Arktický festival 2020, tradiční festival české arktické vědy a kultury. Začíná již tuto neděli a pokračovat bude až do konce března příštího roku.

Již třetí ročník Arktického festivalu proběhne v Ústí nad Labem, Teplicích, Praze, Dačicích, Českých Budějovicích a Hradci Králové, a také online 6. prosince 2020 – 31. března 2021. Jeho hlavním cílem je prohlubování již existujících kontaktů mezi českými a arktickými vědci a umělci a navazování spolupráce mezi novými partnery. Odborná i laická veřejnost může díky festivalu proniknout do výsledků práce českých a severských vědců v arktickém výzkumu a poznat společné česko-arktické kulturní a vědecké aktivity v Česku a v Arktidě.

„Veřejnost kromě toho může získat povědomí o kultuře a historii arktických národů a vychutnat si jedinečnou kulturu z různých částí Dalekého severu. Festival se zkrátka snaží ukázat, jak avantgardní kultura dokáže vyvolat zájem médií o vědecký výzkum v Arktidě, jak lze vědu přiblížit neodbornému publiku i jak může zájem veřejnosti ovlivnit přístup zúčastněných stran k poskytování a zvyšování finančních prostředků na další vědecký výzkum,“ upozorňuje zapálený koordinátor všech dosavadních ročníků Arktického festivalu Zdeněk Lyčka z Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Letošní ročník – Arktický festival 2020– navazuje na projekt Arktický festival 2019/Dny arktické a české kultury a vědy/ a na kulturně-vědecký projekt DOMA NA ŠPICBERKÁCH 2018. Více o aktivitách těchto projektů na www.arktickyfestival.cz.

Z důvodu epidemie onemocnění covid-19 je původně plánovaný program rozdělen na dvě části: zahájení s omezenou prezenční účastí v prosinci 2020 a hlavní část festivalu (za účasti zahraničních partnerů), která se odehraje v březnu 2021.

Zahájení festivalu  v Regionálním muzeu v Teplicích proběhne  ve čtvrtek 10. prosincec v 17:00 hodin otevřením výstavy „Expedice na severní pól / Ilustrace Julia Payera“ (knižní ilustrace a kopie obrazů). V Teplicích bude přitom možné zhlédnout filmové smyčky:

– fotografická videoprezentace Čechoameričana Stanislava Chládka „Fauna jižního Beringova moře“,

– film špicberského fotografa Bjørna Anderse Nymoena „Arktida“ o tání arktických ledovců,

– film Galerie Jaroslava Fragnera „Made in Nature“ o severské architektuře.

Záznamy z otevření budou po odvysílání zveřejněny na YouTube, všechny výstavy a videoprojekce budou dostupné do 31. 1. 2021.

Dne 7. prosince od 16:00 h se odehraje na FB profilu https://www.facebook.com/Advojka ještě online prezentace „arktického“ čísla časopisu A2, „sámského“ čísla časopisu Plav a „polárního“ čísla Geografických rozhledů.

Hlavní program Arktického festivalu 2020 proběhne s ohledem na epidemii koronaviru paradoxně, ale pochopitelně až v březnu 2021.

Podrobný přehled všech akcí Arktického festivalu 2020 je uveden na webové stránce www.arktickyfestival.cz.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*