Foto: Tulení samec Casper se dočkal hned dvou samiček

Foto: Ingrid Veselá-Volfová
  •  

Roční snaha o vytvoření nové chovné skupiny tuleňů v ústecké zoo začátkem ledna vyvrcholila. Samec Casper se dočkal hned dvou samiček. „První je necelý rok stará Ayma. Druhá je jedenáctiletá samice Sally. Obě zvířata byla po transportu ubytována v zázemí, kde nejprve proběhla povinná karanténa a série veterinárních vyšetření a testů,“ vysvětluje mluvčí zoo Matěj Kynšt.

„Obě samice jsme postupně převezli ze zázemí do připravené venkovní expozice, kde na ně již čekal samec Casper. Samice byly po vypuštění do expozice zprvu trochu opatrné a začaly prozkoumávat nové prostředí. Po chvíli se však osmělily a začaly se družit s Casperem, kterého jejich přítomnost očividně zaujala. Nyní nezbývá než čekat, jak se skupina harmonizuje a bude společně vycházet. Věříme, že vše půjde dobře a v budoucnu se dočkáme úspěšných odchovů,“ přibližuje chovatel tuleňů Vratislav Drien.

Nyní si musí samice zvyknout na nové prostředí, ale také všechna zvířata na sebe navzájem. „Současný stav skupiny, tedy jeden samec a dvě samice v různém věku, je ideální podobou pro další chov a zcela odpovídá kapacitě expozice. Nové tuleně čeká trénink povelů a úkonů, které musejí zvládnout pro jejich správný a bezpečný chov. Využívají se při veterinárních zákrocích, transportech a celkové péči o tato zvířata,“ doplňuje zoolog Lukáš Ševcovic.

Loňský rok byl u tuleňů obecných v ústecké zoo velmi pestrý. Došlo tu hned k několika transportům. „Po úhynu samice Mary v roce 2019 zůstal v expozici pouze samec Casper, kterému od loňského března dělal společnost samec Robbie, ten byl v prosinci převezen do jihlavské zoo, kde na něj již čekaly dvě tulení samice,“ uzavírá tiskový mluvčí Matěj Kynšt.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*