Kromě zrušení ústeckého Zdravotního ústavu hrozí i slučování hygienických stanic

Lékařka ústeckého zdravotního ústavu Karola Haasová. Ilustrační foto: archiv KH
  •  

Zdravotnímu ústavu v Ústí nad Labem opět hrozí zánik. S jeho zrušením totiž počítá připravovaná novela zákona o veřejném zdraví. Zdravotní ústavy jsou v České republice jen v Ústí a Ostravě. A to by se od poloviny roku měly sloučit hygienické stanice. Nyní fungují krajské i okresní. Nově by měla vzniknout Státní hygienická služba, pod tu pak přejdou hygienici.

O velkou veřejnou státní zdravotní instituci na svém území nechtějí přijít ani Ústecký kraj a ani město Ústí nad Labem. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller přislíbil, že bude bojovat za to, aby ústav v krajském městě zůstal. Dnes o jeho budoucnosti jedná s jeho ředitelem. Kroky podniká, stejně jako v minulosti, kdy ústavu hrozilo zrušení, i ústecký primátor Petr Nedvědický, který napsal otevřený dopis ministrovi zdravotnictví. Ve kterém vysvětluje nezbytnost Zdravotního ústavu pro krajské město.

Novela zákona o veřejném zdraví, která počítá i se vznikem jediného Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, se v připomínkovém procesu dočkala kritiky zejména kvůli rozšíření pravomocí pro resort zdravotnictví během epidemií nebo povinným sledováním nakažených. Laboratoře zdravotního ústavu aktuálně mimo jiné provádí testy na covid-19 a chystají se na očkování.

„V jednom z nejhůře postižených krajů České republiky, kterým Ústecký kraj bezpochyby je, a s přesahem do Čech, je nutné Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem zachovat. Obávám se, že zánikem právní subjektivity může dojít k omezení činností s prioritním zachováním těch, které jsou lukrativní,“ říká lékařka Centra imunologie a mikrobiologie ústeckého zdravotního ústavu Karola Haasová.

Podobně se vyjádřila i ředitelka krajské hygieny Lenka Šimůnková, která upozorňuje na fakt, že žijeme v kraji, kde se často vyskytují různé epidemie, nedávno jsme čelili té žloutenky, objevují se i epidemie černého kašle nebo spalniček. „Často tyto lokální epidemie zastavíme v zárodku. Když něco vypukne, počítá se s nasmlouváním trasovacího callcentra, ale pokud se na ně bude čekat, onemocnění se tak rozjedou,“ říká.

Ministerstvo zdravotnictví už v roce 2010 oznámilo záměr zachovat zdravotní ústav jen v Praze a Ostravě. Tehdy se v rámci novely zákona o veřejném zdraví 14 ústavů z celé České republiky sloučilo do dvou center v Ostravě a Ústí nad Labem. Původně bylo plánováno druhé centrum v Praze. Ale ústecký zdravotní ústav stejně jako Ústecký kraj a zákonodárci z regionu tehdy byli proti. V otevřeném dopise upozornili na to, že Ústecký kraj patří v oblasti nemocnosti obyvatel k nejpostiženějším v České republice. V kraji vznikla tehdy i petice za zachování ústavu.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*