Filharmonici zruší celou sezonu

Foto: SČF
  •  

V Severočeské filharmonii Teplice je situace stále velmi složitá a bezvýchodná. Bedlivě zde sledují vývoj situace a plánují svou činnost dle aktuálních vládních nařízení. Pomalu se připravují na to, že sezonu 2020–2021 budou zřejmě muset zcela zrušit, a uvažují o jejím přesunutí na sezonu 2021–2022.

„Není to jednoduchá situace vzhledem k tomu, že plánujeme až tři roky dopředu, budeme muset posunout všechny naše plány o celý rok dále,“ vysvětluje ředitel filharmonie Roman Dietz. Abonentní vstupenky na stávající sezonu podle něj tak zřejmě zůstanou v platnosti i na další období 2021–2022. Podle Dietze je dodržování všech hygienických nařízení pro výkonné umělce složité.

„Máme specifický režim, kdy například hráči na dechové nástroje nemohou nosit při hraní roušky. Proto je vytvořen systém, který by měl naše zaměstnance ochránit před možnou nákazou koronavirem, nebo alespoň výrazně toto riziko omezit,“ podotýká ředitel. Hudebníci vykonávají svou práci jednak individuálním studiem, jednak zároveň od prosince probíhá natáčení koncertů on-line.

„Již v prosinci jsme realizovali tři nahrávky našich koncertů, pro Český rozhlas, pro Hudební akademii múzických umění v Praze a pro Fibichův festival, které již byly, nebo budou zpřístupněny v nejbližší době,“ informuje šéf filharmoniků a dodává, že v lednu zahájili spolupráci se společností Ponte Records z Mostu, která pro filharmonii bude realizovat postupně videonahrávky koncertů výhradně v jejich režii. Dirigenty budou Petr Vronský a Charles Olivieri-Munroe. Jako sólisté se představí například Ivan Ženatý, ale i celá řada členů Severočeské filharmonie Teplice.

Každý měsíc by se měly natočit dva symfonické a dva komorní koncerty, které budou mít možnost naši posluchači zhlédnout na našem webu, Facebooku a na kanále YouTube. „Věřím, že alespoň touto formou budeme našim posluchačům nablízku. Zároveň plánujeme i 56. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který bychom rádi zahájili 20. května, pokud nám to situace dovolí,“ říká Roman Dietz. V rámci festivalu by se mělo uskutečnit 6 symfonických a 14 komorních koncertů.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*