Koupí kalendáře s fotografiemi města podpoříte teplické salesiány

  •  

Teplický fotograf Jiří Rokos věnoval teplickým salesiánům své fotografie lázeňského města. Ti je nabízejí zájemcům v podobě kalendáře na rok 2021. Ve formátu A3 je k dostání za 300 korun. O jaký projekt se přesně jedná? To nám vylíčila Hana Machová ze Salesiánského střediska, u které je také možné přes e-mail: hana.machova@salesianiteplice.cz si kalendář objednat.

Jak vás napadlo vytvořit kalendář?
Na sociální síti sleduji už dlouho snímky Teplic a už nějakou dobu jsem si říkala, že by z nich mohl být hezký kalendář.

Takže tam jste našla i autora snímku?
Ano, ve facebookové skupině Teplice byly velmi lajkované fotografie Jiřího Rokose. Zjistila jsem, že snímky zájemcům poskytuje k dalšímu využití. Nápad se mu líbil. V průběhu roku už fotil pro kalendář, ale výběr byl už na mně a zaměstnancích Salesiánského střediska. A vůbec to nebylo jednoduché, protože jsme mohli vybrat jen desetinu fotografií. Podobný kalendář s panem Rokosem plánujeme i na příští rok. Letos jsme vybrali klasická místa. Veřejnosti jsme zatím na „sítích“ odtajnili jen tři snímky. Ostatních devět
můžete vidět jen v samotném kalendáři.

To je skvělé, že se do dotáhlo do konce.
To ano. Ty fotky jsou opravdu nádherné. Všem jeho koupi doporučuji. Faktem samozřejmě je, že kalendáře s fotografiemi Teplic nejsou nic nového. Vydává je město. Kdysi jeden s historickými fotografiemi vydaly neziskovky. Několik takových kalendářů mám. Zdálo
se mi však, že je škoda je vyhodit, že by se mohly hodit třeba na koláže. Také jsme z nich s dětmi ze Salesiánského střediska vyráběli tašky v kreativním koutku na Zahájení lázeňské sezony.

Kalendář je spojen s projektem Živý dům…
Ano. Připomíná, že v Teplicích-Trnovanech byla čtvrtstoletí nevyužívaná, chátrající budova bývalých jeslí, postavená v padesátých letech. Salesiáni o její koupi uvažovali už před lety, ale až výpověď z prostor Luny, které deset let budovali, je vrátilo k potřebě vlastní budovy. Chtějí
zde nabízet vzdělání, zábavu i podporu dětem, mládeži a rodinám v Teplicích.

Středisko v Proseticích, které funguje od roku 1999, na svém místě zůstane. Po opravě se do Hlávkovy ulice přestěhuje středisko trnovanské, které je v současné době v Maršovské ulici. Jedná se o velikou budovu se zahradou, náklady na její opravu jdou do desítek milionů.

Část chceme získat i z darů. A pan Jiří Rokos byl jeden z prvních, kdo chce tento projekt opakovaně podpořit. Proto se chystáme vydat jeho kalendář i na rok 2022. Ale to už, jak pevně doufám, bude i se zájmem firem a podaří se nám ho vydat ve vyšším nákladu.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*