Lék bamlanivimab dostala první pacientka v Ústeckém kraji

  •  

Ve čtvrtek poprvé v Ústeckém kraji aplikovali zdravotníci ústecké Masarykovy nemocnice pacientce infuzi s monoklonálními protilátkami, které mají zabránit přechodu covid-19 do závažného stavu.

Lék bamlanivimab dostala jednapadesátiletá pacientka infekčního oddělení. „Infuzi s monoklonální protilátkou bamlanivimab jsme podali pacientce z Rumburka, která trpí závažným nervosvalovým postižením a dnes se u ní objevily příznaky covid-19. Ihned jsme využili této nové léčebné možnosti, kdy se podané protilátky naváží na povrchové struktury koronaviru a blokují jeho množení a vstup do buněk pacienta. Tím se zásadně sníží riziko rozvoje těžkého zápalu plic, který by u této nemocné mohl mít závažné následky,“ vysvětlil primář Infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

„Je skvělé, že je Ústecký kraj mezi prvními, kde byl tento nový lék zachraňující životy nemocných s covid-19 podán. Děláme všechno pro to, aby co nejméně lidí končilo na lůžkách intenzivní péče a co nejméně lidí umíralo,“ řekl radní pro oblast zdravotnictví Radim Laibl. „Jsem moc rád, že spolupráce s předsedou vlády přinesla své výsledky a že se nám podařilo tento lék pro naše obyvatele zajistit,“ uzavřel hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*