Teplická dialýza zvládla transplantace i přes covid

  •  

Loni se podařilo v Teplicích připravit a v IKEM následně transplantovat osm pacientů. Ačkoliv počet transplantovaných ledvin v roce 2020 klesl v celé republice kvůli pandemii koronaviru zhruba o 10 %.

„Musím poděkovat jak odvážným pacientům, tak důslednému personálu, že se nenechali covidem zastavit. Je to nadprůměrný výsledek, který v první řadě zvedá kvalitu života našich pacientů,“ komentuje František Švára, vedoucí lékař dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Teplicích.

Osm transplantovaných pacientů za rok 2020 je o dva více než dlouhodobý průměr za posledních 5 let. Všechny ledviny pocházely od zemřelých dárců, všechny transplantace proběhly v pražském IKEMu a všechny dopadly dobře. Nejstaršímu z osmi transplantovaných bylo v době zákroku 67 let, nejmladšímu 31 let.

Než se dialyzovaný pacient dostane na čekací listinu, musí absolvovat spoustu vyšetření počínaje třeba ultrazvukem, přes rentgen nebo CT. V současné koronavirové krizi nejsou všechna tato vyšetření a související úkony zcela samozřejmé dostupné, řada těchto komplementárních oddělení omezila provoz na „urgentní, život ohrožující situace“, což kompletaci nutných předtransplantačních vyšetření oddalovalo.

„Musím říct, že mě samotného počet transplantovaných překvapil. Výběr pacienta z čekací listiny k provedení transplantace je sice částečně dílem štěstí a náhody, ale i tak se jedná o skvělý výsledek a mám z něho upřímnou radost. Všem pacientům se daří dobře. Zvláště v dnešní době je pro ně velká výhoda také v tom, že nemusejí absolvovat komunitní dialyzační léčbu, můžeme je sledovat individuálně a riziko infekce koronavirem se tím zásadně snižuje,“ vysvětluje primář dialyzačního střediska František Švára.

Covid v Teplicích zpomalil program domácí hemodialýzy, při něm si dialyzování pacienti nemusí pravidelně 3x týdně dojíždět na zhruba 5 hodin do dialyzačního střediska. Jakmile se s přístrojem určeným pro domácí používání naučí pracovat, upraví si režim podle sebe a dialyzují se doma.

Světový den ledvin letos vychází na 11. března a nefrologové vyzývají, aby lidé, kteří prodělali covid 19 s těžším průběhem, si nechali vyšetřit ledviny. „Lidé, kteří byli kvůli covidu hospitalizováni, by měli docházet na preventivní vyšetření ledvin. Ideálně 3 měsíce po úplném vyléčení a pak za další půl roku,“ apeluje Martin Kuncek, ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum.

Nejen ti, co prodělali covid, ale i všichni ostatní si mohou své ledviny otestovat na dálku pomocí webu www.ledvinovakalkulacka.cz. Pokud komukoliv vyjde, že je v rizikové skupině, měl by po svém praktickém lékaři požadovat preventivní vyšetření ledvin.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*