Vlaky se na Kozí dráhu vrátí. Možná už letos

  •  

Dobrá zpráva, oblíbená Kozí dráha ožije. Na trať mezi Děčínem a Telnicí na Ústecku by se mohly už letos vrátit vlaky. S obnovením trati i pro jen turistický provoz souhlasila Správa železnic, která až dosud požadoval od kraje objednávku osobní dopravy.

„Kozí dráha má velmi blízko ke spuštění. Správa železnic změnila názor. Pokud kraj objedná dopravu i jen turistickou, tedy ne pravidelnou, tak je ochotna část Kozí dráhy ještě letos zprovoznit. Je však otázka, jestli se tak s ohledem na situaci v souvislosti s koronavirem stane. Každopádně příští rok začnou vlaky na trati jezdit,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák, který o oživení Kozí dráhy dlouhodobě usiluje. K letošním stopadesátinám Kozí dráhy je to pěkný dárek.

Jednokolejka vyjede snad už letos

Mezi Děčínem a Telnicí by vlaky během víkendů a svátků mohly podle Řeháka jezdit od července. Do budoucna by linky mohly být v provozu i v zimě, protože u Telnice je lyžařské středisko. Během několika let by mohla být obnovena celá původní trasa z Děčína až do Oldřichova u Duchcova. Z Krupky do Oldřichova by mohlo jít i o pravidelnou dopravu, pro jízdy do školy či práce. Navíc Krupka je součástí regionu Erzgebirge/Krušnohoří, zapsaného v UNESCO. „Rádi bychom Krupku, kde bude hornické muzeum, propojili s dalšími oblastmi, a i tímto způsobem přispěli k revitalizaci kraje,“ dodal Řehák. Náklady na obnovu trati bude hradit Správa železnic, kraj zaplatí dopravu. Nyní na dráhu poptává dopravce.

Obce kolem Kozí dráhy obnovení provozu vítají. „Do budoucna chceme, aby se zřídila zastávka Proboštov-Přítkov a to u přejezdu na silnici spojující obě místní části, kde je nově vybudovaný chodník s cyklostezkou,“ říká místostarosta Proboštova Roman Nešetřil.

Na Kozí dráze skončil pravidelný provoz v prosinci 2007. Krajský úřad přestal objednávat spoje, aby nemusel Českým drahám dorovnávat ztrátu. Naposledy se po dráze víkendový spoj projel v roce 2015.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*