Virus dal šachistům mat

  •  

Již podruhé musel Šachový klub Teplice odložit mezinárodní šachový turnaj Teplice Open. Člen pořadatelského týmu Pavel Kirs doufá, že to bylo naposledy a že příští rok se již turnaj uskuteční.

Jak reagovali šachisté na oznámení, že se turnaj neuskuteční?

Pandemie, která zasáhla všechny obory lidské činnosti, se pochopitelně nevyhnula ani šachovým turnajům. Uspořádali jsme již čtrnáct ročníků turnaje. Konají se vždy v červnu v Estrádním sále Domu kultury. Ten patnáctý se měl uskutečnit v loňském roce. Oznámili jsme přihlášeným hráčům, že se 15. ročník uskuteční, ale až příští rok. To jest letos v červnu. Velmistři i šachisté netitulovaní to přijali jako samozřejmost a počítali s tím. Rok je ale na pandemii skutečně krátká doba a za rok se s ní nevyrovnali v žádné zemi. Turnaje se rušily, nebo přesouvaly na jiný termín po celém světě. Dokonce i turnaj kandidátů, ze kterého vzešel vyzývatel mistra světa byl v roce 2020 v polovině přerušen a dohrán byl až v tomto roce za mimořádných hygienických podmínek.

Museli jsme tedy smutnou zprávu o druhém přeložení 15. ročníku turnaje oznámit šachistům i letos. Přijali to s pochopením jako loni. Doufám, že do třetice se to opakovat nebude.

Kolik šachistů se hlásilo na turnaj letos?

V roce 2019 hrálo v Teplicích 223 šachistů ze třiceti zemí. Přihlášky na letošní turnaj přišly již v prosinci. Bylo pro nás pořadatele překvapení, že se letos v době pandemie přihlásilo přes dvacet velmistrů nejen z Evropy. V minulých letech jsme přivítali šachisty i z takových zemí jako jsou Austrálie, Brazílie, Čína, Indonésie, Kanada, Singapur, nebo USA. Hráči z Indie, Izraele, Ruska, a Ukrajiny k nám jezdí každoročně. Letos jsme byli nejvíce překvapeni, když jsme dostali přihlášku od optimisty z až Guatemaly. Turnaj jsme odložili v dubnu, když bylo na startovní listině přes sto jmen. Kdyby se turnaj konal, jistě by jich bylo v červnu opět přes dvě stě.

Jací velmistři byli na startovní listině?

Poprvé se měl turnaje zúčastnit náš nejlepší velmistr David Navara. Dále pak byli na startovní listině vynikající šachisté jako ukrajinský velmistr Eljanov, Rusové Demčenko a Vorobjov, který vyhrál 14. ročník, nebo izraelský velmistr Smirin. Velkým magnetem by byla účast mimořádně talentovaného patnáctiletého indického velmistra Praggnananhaa, kterého někteří odborníci vidí jako příštího mistra světa. Naši velmistři Štoček a Babula jezdí již pravidelně každý rok. Turnaj se hraje zároveň i jako Krajský přebor Ústeckého krajského šachového svazu a účastní se ho mnoho výborných šachistů z našeho kraje.

Mají šachisté nějakou náhradu v době, kdy se turnaje nemohou konat?

Pandemie přišla v době internetu. Je to svým způsobem štěstí v neštěstí. Děti mohou mít distanční výuku nebo orchestry nahrávají své koncerty bez publika a pak je diváci mohou zhlédnout na internetu. Také šachisté si mohou zahrát turnaj živě na nějakém šachovém serveru. Uskutečnily se i zápasy světových velmistrů přes internet a velmistři hráli každý z domova. Pandemie mimo jiné ale ukázala, že internet přes veškeré výhody, které bezesporu má, nemůže nahradit přímý kontakt člověka s člověkem. Učitel nemůže dlouho učit žáka přes internet hrát na housle. To se týká pochopitelně i učebních oborů. Žádný živý přenos nenahradí atmosféru v koncertním sále, nebo v divadle. Také šachový turnaj na internetu nemůže nahradit atmosféru v hracím sále, podání ruky soupeři, který sedí naproti vám a po partii přátelské popovídání s ostatními hráči. Jsem bývalý člen Severočeské filharmonie Teplice. Mnoho lidí se mě ptalo, kdy už filharmonie bude hrát? Už chtějí jít na koncert, i když internet je zahlcen nejrůznějšími nahrávkami. Říkám, že filharmonie hraje, ale bohužel stejně jako jiné naše i světové orchestry nahrává bez publika. To má zase výhodu, že vznikne mnoho krásných nahrávek, které budou mít historickou hodnotu. Ukazuje se však, že dlouhodobě internet v takových případech nestačí. Doufejme, že se situace brzy změní k lepšímu. Zdá se, že neviditelný nepřítel je na ústupu.

Jaké plány má do budoucna Šachový klub Teplice?

Největší akcí, kterou pořádáme je zmíněný turnaj Teplice Open, který je jedním z nejsilnějších turnajů u nás. Organizační tým tvoří tři lidé. Ředitel turnaje Milan Maščák, který má na starosti také on-line přenosy partií, hospodář a turnajový ministr financí Jiří Škapa a já, který mám na starosti sponzoring a komunikaci s hráči. Dále klub pořádá turnaje Teplice Chess Spring, Lázeňský pohár, klubový přebor a turnaje v takzvaném rapid šachu a bleskovém šachu. Rádi přivítáme v naší klubovně v ul. 28 října zájemce o královskou hru zejména z řad dětí, kterým se budou věnovat zkušení trenéři. V případě zájmu pište na adresu info@teplicechessclub.cz, www.tepliceopen.cz.  Chtěl bych zde poděkovat všem sponzorům turnaje Teplice Open, kteří i v této ekonomicky těžké době pomohli finančně zajistit 15. ročník i když se uskuteční, jak pevně věříme, po dvou letech až v příštím roce.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*