Nad mořem, pod mořem

  •  

Až do 11. července si můžete v teplickém muzeu prohlédnout v rámci výstavy Nad mořem, pod mořem, kolekci sbírkových předmětů uložených v zoologických depozitářích teplického muzea, které spojuje téma moře.

Vystavené exponáty se do muzejních sbírek dostaly v různou dobu. Ze starých sbírek bez jasného původu jsou v muzeu deponovány exempláře ostnokožců, láčkovců, vzorky korálů, humr, langusta, kraby a čelisti žraloka a pilouna. V letech 1913-1914 věnoval muzeu továrník Julius Heller z Teplic sbírku mořských měkkýšů. Jednalo se téměř o 600 kusů mořských ulit, lastur a schránek hlavonožců. Menší sbírku daroval muzeu také císařský rada Friedrich Rossmány z Teplic.

Exponáty na výstavě pocházejí také z rozsáhlé sbírky mořských měkkýšů (573 druhů) J. Schwarzera, vrchního inspektora dráhy, který jednak nakupoval materiál u firmy Hermann Rolle v Berlíně, ale také podnikal v letech 1908, 1911 a 1913 sběrné cesty po severní Africe a jižní Evropě.  Nedílnou součástí výstavy je také ukázka daru manželů Kunrtových z roku 2016, který zahrnoval přes dva a půl tisíce ulit mnoha čeledí mořských měkkýšů, úhledně uložených do černých sbírkových krabic. Sbírka manželů Kunrtových je pečlivě uspořádaná a zpracovaná, včetně vzorové pomocné dokumentace. Pohled do sbírkových krabic je tak zážitkem i pro úplného laika. Spolu se sbírkou lastur nám byla darována také kompletní řada prvních 80 čísel časopisu Voluta, vydávaného už od roku 1996 Českým klubem sběratelů lastur.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*