Hygienička: Dovolená v zahraničí až za rok

  •  

Očkování proti koronaviru není podle hlavní hygieničky Krajské zdravotní Dany Vaculíkové jedinou cestou. „Je ale rozhodně klíčovou,“ říká. Ve společnosti, která spravuje nemocnice v Ústí nad Labem, Teplicích, Děčíně, Mostě, Chomutově a v Litoměřicích, se podílela na budování odběrových míst v kraji a v současné době na vakcinaci.

Začátkem roku chyběly v regionu vakcíny.

Vakcín je nyní dostatek, za poslední týdny rozdělujeme zhruba 35 000 dávek vakcín týdně.

V Ústeckém kraji fungují velká očkovací centra. Kolik lidí denně naočkují?

Centra jsou koncipována na průtok tisíc lidí na očkování denně. Zatím jsme této hranice dosáhli 1 x v Ústí nad Labem.  V průměru centra očkují 600 – 800 lidí denně.

Je o očkování vyšší nebo nižší zájem, než byl zpočátku?

Z počátku roku, kdy byl nedostatek vakcín, se zdálo, že zájem o očkování má naprostá většina naší populace. Byl na nás vyvíjen enormní tlak. Dnes, kdy v očkovacích centrech je vakcín dostatek, se zájem snížil. Vidíme to v každý den, kdy naše očkovací kapacity nejsou zdaleka naplněny. A je to opravdu škoda. Očkování je opravdu zásadní pro to, abychom coronavirovou pandemii porazili a všichni se vrátili k normálnímu životu. Apeluji proto na všechny – v momentě, kdy můžete, zaregistrujte se, nechte se očkovat.

Hodně lidí čeká s očkováním až na svého praktického lékaře. Jak to vypadá s vakcínami pro ně?

Praktičtí lékaři očkují své pacienty podle dostupnosti očkovacích látek, kraj ani krajský koordinátor očkování do očkování nijak nezasahuje. Na konec května však bylo z krajského skladu uvolněno pro praktické lékaře 100 balení očkovací látky Moderna (1 balení – 10 lahviček po 10 dávkách). Abychom možnost očkování u praktických lékařů podpořili.

Jak moc se změnila vaše práce za poslední rok? Zažila jste někdy ve svém profesním životě takovou situaci?

Rok 2020, ale i ten 2021 navždy zůstanou roky, které nám ukázaly naší zranitelnost, Achillovu patu lidstva.  Také poukázal na to jakou sílu má české zdravotnictví a že bez hygieniků a epidemiologů se v budoucnosti neobejdeme. Jen si všimněte, že skoro každý dnes ví, co je reprodukční číslo a pojem cytokinová bouře v organizmu není neznámý medicínský pojem. Moje práce se změnila naprosto zásadním způsobem. V začátku epidemie byla potřeba nastavit všechna protiepidemická opatření v nemocnicích. Také jsem se podílela na budování odběrových míst v kraji, často cestou pokus, omyl.

Byla to doba nedostatku všeho a strachu o personál. Byla to doba solidarity a soudržnosti, která přešla v dalších měsících v dobu nedůvěry a nátlaku. No a po vybudování očkovacích center jsem plně zaměstnána vakcinací v Ústeckém kraji, která se nám krásně rozjela. Dnes připravujeme motivační kampaně, protože zájem o očkování není takový, jak bychom si přáli. Tato vaše otázka by vydala na několik článků.

Jaké budeme mít léto? Objednala byste si dovolenou v zahraničí?

Už loňský rok nám ukázal, že v létě povolí všechna obezřetnost a pravidla, která bychom stále měli mít na paměti. Pořád ještě by měla platit 4 R = roušky (uvnitř), ruce, rozestupy či distance a hlavně rozum pro všechny, co se nenechají očkovat. Dovolenou v zahraničí bych letos ještě oželela. Jaké budu mít léto já, určí zájem lidí o očkování. Pokud bude nízký zájem, tak budeme v letních měsících některá velkokapacitní centra rušit a přesouvat zpátky do nemocnic. Je to stav, který ještě nedokážu jasně predikovat, nebo už možná trochu ano. Zdá se, že spousta mladších věkových skupin upřednostní dovolenou před očkováním. Tak budu mít v létě opět práce dost, také bude potřeba připravit strategii pro případná přeočkování a připravit se na to co nám podzim přinese. Ale to další léto mě už určitě najdete na nějaké krásné pláži u moře.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*