Vedení kraje by s těžbou lithia souhlasilo, kdyby z toho byl ekonomický přínos

  •  

Firma Geomet se snaží dosáhnout povolení pro hlubinnou těžbu lithia, cínu a wolframu na Cínovci. Vedení kraje těžbu na Cínovci podpoří jen v případě, že nenaruší životní prostředí a bude mít pro region ekonomický přínos. Krupka je proti.

„Těžbě lithia v Krušných horách se nebráníme, ale chceme, aby firma Geomet zajistila, že těžba včetně dopravy materiálu zamýšleným produktovodem nebudou mít negativní vliv na obce, krajinu a životní prostředí. Požadujeme proto takové řešení, včetně komplexní studie EIA, které zajistí území dostatečnou ochranu,“ vysvětlil radní pro regionální rozvoj Michal Kučera a dodal, že pro něj je také klíčové, aby dobývání lithia mělo pro dotčené území ekonomický přínos.

„Není možné, aby se jako v případě hnědého uhlí v kraji těžilo, ale region se stále řadil k těm nejchudším se zanedbanou infrastrukturou. Dobývání a zpracování rud z Cínovce musí znamenat ekonomickou vzpruhu pro celý region,“ vysvětlil Kučera, který stojí za peticí za vyhlášení CHKO Krušné hory a jako poslanec prosazoval zvýšení místních poplatků z vydobytého hnědého uhlí a další surovin.

Místostarosta Krupky Rostislav Kadlec, tak krajský radní Jan Růžička řekli, že město Krupka s těžbou zásadně nesouhlasí. „Je neuvěřitelné, že se o tomto tématu nevede široká veřejná diskuze. Jsem jednoznačně proti těžbě lithia na Cínovci, protože to zlikviduje okolní přírodu, vznikne nový povrchový areál a v důsledku těžby nastane celá řada negativních vlivů,“ sdělil krajský radní pro finance Jan Růžička a dodal, že těžba na Cínovci je nesmysl.

„Mé přesvědčení umocňuje fakt, že tu jsou další volby a s nimi opět toto téma. Doufám, že nás, kteří si v žádném případě nepřejí další důl na severu, je více a společně tomuto záměru zabráníme, protože přírodu máme jen jednu a těžby v našem kraji již bylo víc než dost,“ uzavřel Jan Růžička.

Geomet provádí na Cínovci průzkum už 11 let a drží přednostní právo k těžbě. Začít těžit lithium plánuje nejdříve v roce 2025. Už kvůli tomu odeslala na ministerstvo životního prostředí podklady ke zjišťovacímu řízení v rámci procesu EIA. Veřejnost, samosprávní celky a dotčené obce mohou dokumentaci připomínkovat do 7. června.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*