Observatoře Milešovka a Planetum podpoří celostátní vzdělávací projekt Dotkni se vesmíru

  •  

Vědecko-vzdělávací projekt Dotkni se vesmíru umístí automatizovanou přijímací stanici na Meteorologickou observatoř Milešovka a do pražské Hvězdárny Ďáblice. V rámci projektu vedeného organizací Steam Academy desítky škol na podzim vypustí vlastní meteorologické sondy do stratosféry. Skrze nově umístěné stanice na Milešovce a ďáblické hvězdárně v Praze mohou školy po vypuštění balónu předpovědět, kam přesně sondy po návratu na Zem dopadnou.

„Projekt vyvrcholí na podzim vypuštěním 45 stratosférických balonů s meteorologickými sondami.  Než se sonda dostane do stratosféry, trvá to asi dvě hodiny, ve výšce kolem 33-35 km pak balon praskne a sonda se pomocí malého padáku vrátí zpět na Zem. Nové přijímače na Milešovce a Hvězdárně Ďáblice žákům umožní předem zjistit, kam sondy přibližně dopadnou. Jsme moc rádi, že nám Ústav fyziky atmosféry AV ČR a Planetum umístění přijímacích stanic umožnil“ vysvětluje Rostislav Konopa, autor projektu a zakladatel Steam Academy.

Stovky žáků se dotknou vesmíru

Projekt Dotkni se Vesmíru běží od března a zapojily se do něj stovky studentů z Česka a Slovenska, mezi nimi i například ZŠ Smart z Roudnice nad Labem nebo dvacítka pražských škol. Žáci sami v týmech sestavují a programují vlastní stratosférické balóny s meteorologickou sondou. V rámci experimentu si vyzkouší vědecké měření tlaku, teploty, výšky, vlhkosti a vyfotí planetu Zemi z vesmíru.

Týmy svoje kroky zaznamenávají do projektového deníku a zkušenosti sdílejí na Facebooku. Po celou dobu příprav jim je k dispozici odborný tým, který jim zajišťuje metodickou a pedagogickou podporu. Spolu s žáky bude sondy ve vzduchu sledovat i široká veřejnost a to pomocí aplikace navržené Ondřejem Koloničným speciálně pro projekt Dotkni se vesmíru. Přijímací stanici a stratosférickou sondu vyrobil skautský radiokroužek OK1RAJ.

„Dlouhodobě se snažíme popularizovat meteorologii mezi studenty i u široké veřejnosti, proto jsme se rozhodli projekt Dotkni se vesmíru podpořit. Kromě umístění přijímací stanice do observatoře na Milešovce nabízíme žákům i doprovodné přednášky z oblasti meteorologie a další aktivity,“ říká Pavel Sedlák, vedoucí oddělení meteorologie v Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

Organizátoři vycházejí ze STEAM přístupu ke vzdělávání

Za projektem stojí učitel a skaut Rostislav Konopa a jeho organizace Steam Academy, která vychází z konceptu STEAM výuky (z anglických názvů Science, Technology, Engineering, Art, Math) propojující technické obory s humanitními. Organizátoři navrhli veškerou metodiku, zapojili desítky škol a zajistili technickou stránku projektu. Pod vedením Michala Rybky ze skautského radiokroužku OK1RAJ organizační tým navrhl a nakreslil veškeré technické výkresy, zajistil elektronické součástky a vyrobil meteorologické sondy.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*