Podle krajských policistů i inspekce byl zákrok v pořádku

  •  

Policejní zákrok byl podle krajského policejního ředitelství v pořádku. Úmrtí muže v Teplicích nezpůsobil nepřiměřený zásah, ale předávkování drogami a následný kolaps. Předběžná bitva zemřelého neodhalila známky poranění orgánů ani dušení, muž měl v těle pervitin. Policejní ředitelství zároveň vyzvalo svědky, aby se přihlásili a poskytli případné záznamy z incidentu.

Šéf krajského ředitelství Jaromír Kníže vysvětlil, že záchrannou službu k muži přivolali policisté, protože vykazoval příznaky užití omamných a psychotropních látek. Záchranáři zahájili ve voze resuscitaci a o zhruba 15 minut později lékař v nemocnici konstatoval smrt.

Donucovací prostředky odpovídaly intenzitě mužova útoku. „Zasahující policisté použili hmaty a chvaty adekvátní situaci na místě. Dotyčný poškozoval majetek, snažil se ublížit si a také napadl policisty. Proto mu byla po zpacifikování nasazena pouta,“ vysvětlil náměstek ředitele Zbyněk Dvořák.

Okolnosti teplického případu nyní prověřují kriminalisté a pracovníci odboru vnitřní kontroly policie. „Podle prvotního vyhodnocení orgánu vnitřní kontroly Policie ČR byl postup hlídky v pořádku a v souladu se zákony,“ řekl během tiskového briefingu krajský ředitel Jaromír Kníže.

Policejní zákrok vyzývá prošetřit Rada Evropy a událost chce z vlastní iniciativy prověřit i zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Šestačtyřicetiletý muž zemřel v Teplicích v sobotu odpoledne, krátce poté, kdy ho zpacifikovali policisté. Z dnes zveřejněného záznamu je patrné, že muž vrazil dvakrát hlavou do zaparkovaného auta a poté se skácel k zemi. Na předchozích záběrech bušil do auta pěstmi.

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*