Proboštovská trojčata letí do světa

  •  

Na výškových industriálních stavbách, konkrétně v lokalitě elektráren Prunéřov, Tušimice, Počerady a Ledvice, bývalé výtopny v Proboštově a Teplárny Trmice se letos vylíhlo a do světa rozletělo 16 sokolích juniorů a juniorek.

Velikou radost udělal energetikům pár z komína bývalé výtopny v Proboštově.  První zahnízdění v budce a hned tři mláďata. Po loňském neúspěchu si polepšil pár z Teplárny Trmice, který odchoval také trojčata. Mláďata odchovaly i loni neúspěšné páry z Tušimic a Prunéřova.

„Prunéřovský měl čtyřčata a tušimický trojčata. Takovou stálicí alespoň s jedním mládětem, je pár z Elektrárny Ledvice, i on měl letos trojčata, tedy o jedno mládě více než vloni. V Třeboradicích se pak na svět vyklubala rovněž trojčata,“ říká ornitolog Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem s tím, že druhé budky ve sledovaných lokalitách většinou obsadily poštolky.

Stejně tak i sokolí budky v elektrárnách Dětmarovice a Poříčí. „Tam jsme zatím pohyb sokola stěhovavého ještě nezaznamenali. Na severu jim už ale začíná být těsno, takže možná se časem dostane nějaký pár i do východních Čech a možná i na sever Moravy. Ostatně jedno z počeradských mláďat doletělo v minulosti až do Francie, tak proč by nemohlo některé, dejme tomu z Proboštova, zamířit k Dětmarovicím a cestou si najít nějaký sympatický protějšek, třeba z Polska,“ uzavírá s úsměvem ornitolog Beran.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*