Další šance pro Kozí dráhu, opravu schválilo ministerstvo

  •  

Kozí dráha spojující Děčín s Oldřichovem u Duchcova má naději na obnovení provozu. Usiluje o to vedení Ústeckého kraje, které chce na trati provozovat turistické vlaky a podpořila to i Centrální komise ministerstva dopravy. Proti je vedení Děčína, které prosazuje v místě dráhy vybudování cyklostezky.

Obnova a spuštění provozu vyjde na úseku mezi Děčínem a Telnicí na zhruba padesát milionů korun. Podle Dušana Gavendy ze Správy železnic bude brzy vypsaná veřejná zakázka na zhotovitele oprav. A pokud bude vše bezproblémové, tak by už v září mohlo být předáno staveniště k zahájení prací.

Dopravu na trati už kraj objednal. „Výletní vlaky na turisticky atraktivní trati pod Krušnými horami by mohly vyjet už na podzim, kdy se slaví 150 let od založení Kozí dráhy,“ uvedl už dříve náměstek hejtmana Jiří Řehák a dodal, že během několika let by mohl být obnoven provoz po celé délce trati od Telnice až do Oldřichova u Duchcova i přes Krupku, jejíž hornické památky jsou na seznamu UNESCO

Na Kozí dráze skončil pravidelný provoz v prosinci 2007. Krajský úřad přestal objednávat spoje, aby nemusel Českým drahám dorovnávat ztrátu. Naposledy se po dráze víkendový spoj projel v roce 2015.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*