Rozhodnutí o těžbě na Cínovci by mohlo padnout za dva roky

  •  

Do dvou let by mohlo padnout finální rozhodnutí o těžbě lithia na Cínovci, kde jsou zhruba tři procenta světových zásob. V současném plánu projektu těžby lithia společnosti Geomet, ve které má ČEZ majoritní podíl, se počítá se začátkem těžby v roce 2025.

V současné době plány na těžbu procházejí posouzením vlivu na životní prostředí EIA, které mají být hotové do konce příštího roku. Skupina ČEZ také čeká na výsledky studií proveditelnosti, která by měla být hotová v květnu.

Podle generálního ředitele skupiny ČEZ Daniela Beneše nelze udělat rozhodnutí jen o těžbě, pokud nebude hotová i část toho zpracování, a to bude v roce 2023. „To znamená, že finální rozhodnutí o tom, že jdeme opravdu do komerčního využití, padne za dva roky.“

Lithium se využívá zejména při výrobě baterií. Odbytištěm pro krušnohorské lithium by mohly být baterie do elektromobilů či baterie systémů pro ukládání elektřiny. Těžaři plánují na Cínovci vytěžit během 20 let zhruba 40 milionů tun rudy, která lithium obsahuje. Hodnota získaného výrobku přesahuje 7 miliard dolarů, zhruba 150 miliard korun.

Na Cínovci se počítá s hlubinnou těžbou, drtit ruda se má přímo v dole. O tom, kde bude zpracovatelský závod, rozhodnuto není.

Obce a města v těsném sousedství Cínovce proti těžbě výhrady nemají, kromě Krupky, která je zapsána s dalšími hornickými památkami na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*