Dopravě v Bílině uleví tunel

Foto: FB Bílina
  •  

Kritickou dopravní situaci v Bílině na silnici I/13 vyřeší silniční tunel. Odsouhlasila to Centrální komise Ministerstva dopravy. Místní čekají na vyřešení problémů s dopravou ve městě už desítky let. Ve špičce trvá projet přes kilometr dlouhý průtah Bílinou i 30 minut.

„Konečně vidíme to pomyslné světlo na konci tunelu a věříme, že všechny práce půjdou, jak nejrychleji mohou, abychom se v roce 2032 mohli tunelem skutečně projet,“ řekla starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Tunel pod městem bude mít dva tubusy s celkem čtyřmi jízdními pruhy, dvěma v každém směru. „Nyní musíme připravit záměr projektu, následně dokumentaci EIA pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí a zejména pak stavební povolení, které bude znamenat už skutečnou zelenou pro tuto stavbu,“ řekl ředitel chomutovské Správy ŘSD Martin Vidimský.

Hlavní důvod, proč byla nakonec tunelová varianta schválená, nakonec nebyl jen v samotné Bílině, ale v širším pohledu na celou silnici I/13. Ekonomická studie zohlednila zejména plánované úpravy, které by mohly vést ke zrychlení ze současných 90 na 110 km/h a také to, že následně vznikne ucelený čtyřpruhový tah z dálnice D8 až do Chomutova s napojením na dálnici D7. Práce by mohly začít v roce 2029.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*