Náhražky masa z Krupky putují do celého světa

  •  

Vypadá to jako maso, ale maso to není. V Krupce na Teplicku je závod vyrábějící vegetariánské a veganské výrobky Garden Gourmet. V závodě aktuálně pracuje přibližně 600 zaměstnanců a měsíčně vyexpedují 1 700 tun výrobků, na kterých si můžou pochutnat lidé ve 33 zemích světa. Na lokální český a slovenský trh z toho putuje 734 tun.

Nejpopulárnější je Sensational Burger

V současnosti Garden Gourmet nabízí na českém trhu tři produktové řady. První z nich je Sensational s Mexickými kousky, Sensational klobásou, Sensational mletým a Sensational burgerem, který je na českém trhu favoritem. Další řadou jsou Alternativy masa, kam spadá Veggie grilovaný filet, Veggie kuličky, Veggie burger, Veggie nugetky, Veggie nudličky a Veggie řízek, který se na českém trhu také těší mimořádné oblibě. Poslední řadou jsou Zeleninové dobroty, kam patří Falafel a Veggie rondo špenát a sýr. Některé výrobky jsou i v mražené podobě.

Díky vzestupujícímu trendu flexitariánství a vegetariánství objem jejich produkce stále roste. I proto společnost Nestlé, pod kterou závod v Krupce patří, v minulosti investovala do rozšíření více než 800 milionů korun. V plánu má další investice do zkvalitnění procesů, které značce umožní být do roku 2022 uhlíkově neutrální.

„Závod v Krupce je v současnosti naší jedinou továrnou v Evropě, která vyrábí rostlinné alternativy masa. Na český trh jsme Garden Gourmet uvedli v roce 2019 a od té doby se produkce výrobků znásobila. Důvodem rostoucí popularity značky je určitě snaha spotřebitelů o zdravější stravování. Navíc jsou zatím i etické důvody z hlediska ochrany zvířat i nezanedbatelná podpora ekologické udržitelnosti. Například výroba rostlinných produktů je mnohem efektivnější z hlediska využití vody a půdy a šetrnější k ovzduší, do nějž se uvolní o 80 % méně skleníkových plynů než při klasické masové alternativě,“ řekl Robert Kičina, tiskový mluvčí Nestlé Česko.

Značka Garden Gourmet se navíc zavázala, že se stane do roku 2022 uhlíkově neutrální. „V plánu má například přesunout své zdroje sóji z globálních na lokální či vykompenzovat spotřebu CO2 podporou projektů zabývajících se biodiverzitou,“ dodal Kičina.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*