Užijte si Mexiko v botanické

  •  

Přijďte si vychutnat atmosféru setmělého skleníku při svitu svíček na oltářích. Průvodce v teplické Botanické zahradě vám tento pátek 22. října představí svátek Día de los Muertos, zapomenuté osobnosti české přírodovědy, a seznámí vás se zajímavými rostlinami ve skleníku.

Prohlídky začínají v 18:30, 18:45 a 19:00, kapacita jedné prohlídky je omezena na 15 osob. Na prohlídku je nutné mít respirátor a není nutné mít potvrzení o bezinfekčnosti. Prohlídka trvá jednu hodinu za standardní vstupné do zahrady.

Samotná výstava Día de los Muertos ve skleníku Tropicana potrvá až do 14. listopadu. „Minulý rok nám výstavu po dvou dnech uzavřelo nařízení Ministerstva zdravotnictví kvůli šíření nemoci covid-19, letos doufáme, že si ji návštěvníci vychutnají po celou dobu konání,“ řekl ředitel Petr Šíla.

Výstava Día de los Muertos – Den mrtvých. Zní to mnohem morbidněji, než jaké to opravdu je. Zatímco v americké halloweenské tradici je smrt prezentována jako něco, čeho je třeba se bát, v Mexiku o těchto svátcích vlastně mrtvé oslavují a vítají duchy u sebe doma.

„Oslavy Día de los Muertos začínají kolem 20. října a pokračují až na začátek listopadu, kdy oslavy vrcholí. Hroby se zdobí barevnými květinami, zejména žlutými aksamitníky, které symbolizují slunce a světlo, a ukazují duším cestu, aby nezabloudily na tomto světě,“ vysvětluje kurátor Jan Ptáček.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*