Teplicím budou patřit další hrobky na městském hřbitově

Foto: teplice.cz
  •  

Další staré opuštěné, převážně německé hrobky převezme do svého majetku město. V roce 2020 převzalo už dvacítku a zároveň bylo vytipováno dalších devatenáct, které budou následovat.

„Hřbitov má být důstojným místem a sloužit žijícím, aby mohli vzpomínat na své předky. V případě, kdy už nejsou žijící, kteří by vzpomínali a hrobová místa akorát zarůstají lebedou, neplní hřbitov svojí funkci. A my se snažíme buď taková místa nabídnout k dalšímu využití nebo architektonicky zajímavé hrobky nebo hroby významných osobností a rodů opravujeme a udržujeme jako odkaz na teplickou historii,“ řekl primátor města Hynek Hanza.

V některých případech se jedná o cenné objekty, ať už historicky, architektonicky nebo esteticky a podle možností bude alespoň část z nich restaurována. I když je to podle teplického mluvčího Robina Röhricha poměrně nákladné. „Pohybuje se to v rozmezí 90 až 120 tisíc korun a město každoročně uvolňuje z rozpočtu pro tento účel částku 150 až 200 tisíc korun.“ Opravit se tak podaří jednu až dvě hrobky za rok.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*