V Ústeckém kraji vládne varianta omikron

  •  

Nakažlivější varianta omikron už dominuje podle Státního zdravotního ústavu v České republice, kde vytlačuje deltu. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové v Ústeckém kraji testy prokázaly omikron už u devadesáti procent nově nakažených.

„Když má člověk jakékoliv příznaky, které by mohly být covidem, zvlášť s omikronem se může jednat i o takové ty lehčí příznaky, jako rýma, mírná teplota, bolesti hlavy či svalů, tak doporučujeme nejdříve kontaktovat praktického lékaře a domluvit postup s ním,“ shrnula Šimůnková. Zásadní podle ní stále je, aby lidé s jakýmikoliv příznaky nemoci vydrželi doma.

Omikron se teď šíří nejčastěji mezi mladými lidmi od 20 do 30 let. Je ale otázkou času, kdy se to promítne i na zdravotním stavu rizikových skupin. Omikron navíc umí částečně obejít imunitu po prodělání covidu-19 i po dvou dávkách očkování. „To se nám potvrdilo i během trasování. Jsou případy, kdy lidé nemoc prodělali nebo jsou plně očkovaní, a přesto omikron chytili,“ potvrzuje Šimůnková. Nejúčinnější především u rizikových pacientů je přesto očkování, podání třetí dávky.

Testy v Ústeckém kraji v pondělí potvrdily 1 655 nových případů nemoci covid-19. Minulé pondělí to bylo 546 případů.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*