Chci se potopit bez neoprenu 50 metrů pod led

  •  

Zájem o otužování v posledních letech výrazně roste. Svou roli sehrála i pandemie covidu-19, během které se lidé snaží hledat způsoby, jak posílit svoji imunitu. „Otužování přináší tělu benefity a zvládne ho opravdu každý,“ říká ledový muž a světový rekordman v plavání pod ledem Tepličan David Vencl.

Co byl pro vás první impuls začít se věnovat otužování?

Pro mě to byl hec. A musím přiznat, že přestože se považuji za opatrného a zodpovědného, tak vyhecovat mě k netradičnímu sportovnímu výkonu není zas takový problém. Miluji vodu a hory a v nich je studená voda i v létě. A tak jsem poprvé lezl do ledové vody v létě ve švýcarských horách. Ale to není ta správná motivace a vlastně ani správný postup. Začít se otužovat pravidelně pak pro mě byl promyšlený krok, kde jsem chtěl pracovat s nastavením hlavy a pak regenerace po sportu a rekonvalescence po zranění.

Co byste úplnému začátečníkovi poradil?

Hlavně musím říct, že otužovat se může každý. Zvládnete to i úplně sami, ale najít si někoho zkušeného nebo zajít na workshop vedený odborníkem je dobrá volba. Naučí vás se otužovat bezpečně, efektivně, příjemně a udržitelně. A pokud chcete opravdu sami, pak věřte, že můžete začít právě dnes. Mějte na paměti, že bezpečnost je na prvním místě. A protože se v tomto prostředí zatím neznáte, tak začněte opatrně. Postupně prodlužujte čas a snižujte teplotu. Ve vodě se pak snažte uvolnit a soustřeďte se na příjemné pocity.

Jsou nějaké chyby, co lidi při otužování dělají?

Někteří se snaží trhat rekordy. Možná to ode mě zní zvláštně, ale otužování není o rekordech. Někteří chodí přes závit. Je dobré začít postupně a nejprve se poznat. Do ledové vody můžete hned na poprvé, ale začněte ponorem maximálně do 2 minut. Ze začátku si ponory můžete klidně evidovat a napsat si jak dlouho v jaké teplotě, jestli jsem plaval nebo jen stál a za jak dlouho jsem se dostal do funkčního normálu po vylezení. A to si dát dohromady se svými vnitřními pocity a později se obejdete bez evidence. Myslete na bezpečnost a choďte ze začátku s někým. Teď mě napadá, že chybou může být i to, že čekám příliš dlouho, než skutečně začnu.

Od jakého věku je otužování vhodné pro děti?

Tady zřejmě hranice neexistuje. Já sám doporučuji dobrovolnost. Dítě nenutit a dát mu dobrý příklad. Moje dcera Naty se otužuje převážně vzduchem a do vody leze výjimečně. Ona si řekne sama, jak jí to vyhovuje. Od rodičů je pak dobré aby dítě příliš nechránili. Někdy máme tendenci dát dítěti o vrstvu více než sobě a přitom děti jsou přirozeně otužilejší než my dospělí, dokud je nezkazíme. Buďme k nim více vnímaví a více důvěřujme jejich úsudku.

Je vhodné otužování i pro seniory a jakých podmínek?

Otužování je vhodné pro kohokoli a i pro seniory. Samozřejmě s věkem přicházejí nemoci spojené s oběhovým systémem a pak je dobré to konzultovat s lékařem. A samozřejmě i vybírat lehčí přístup do vody i z vody. Ale i v Teplicích je celá řada veselých otužilců seniorů. Je to radost se s nimi potkat u vody.

Takže existuje v okolí nějaká skupina otužilců, která bere mezi sebe další zájemce?

Jsme takové volné uskupení. Na facebooku ve skupině „Klub otužilců a otužilkyň Teplice“ se povzbuzujeme a motivujeme a někteří se domlouvají a vznikají organicky menší skupinky.

Loni v únoru se vám podařilo překonat světový rekord v plavání pod ledem bez neoprenu? Chystáte zase něco podobného?

Ano a nakonec je to uznáno i jako Guinnessův světový rekord. A máte pravdu, že něco dalšího v hlavě mám. Je to podobné v tom, že půjde opět o kombinaci freedivingu a otužování. Rád bych se potopil do padesátimetrové hloubky bez neoprenu pod led. Zatím se o takový kousek nikdo nepokusil, ale obavy nemám. Jen to nepůjde uskutečnit v Česku, ale budeme muset vyjet někam, kde je hloubka a dobrá viditelnost.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*