Studenti Střední školy AGC si vyzkoušeli práci v zahraničí

  •  

Na přelomu února a března se celkem 15 našich žáků oborů informační technologie a ekonomika a podnikání zúčastnilo odborné stáže ve firmách maďarské metropole. Po dobu tří týdnů, tváří v tvář reálným úkolům, si všechno museli vykomunikovat v angličtině. Na první pohled by se taková výzva mohla zdát dost obtížná, ale všichni se s touto nezbytností vyrovnali velmi rychle a namísto obav se dostavilo uspokojení a dobrý pocit. Ve firmách Mindtech Apps Kft., Offisys Kft., Hotel Aria, cestovní agentura River Ride, Pensum Group Zrt. a Continental Travel se hlavní náplní pracovních činností po dobu stáže staly administrativní práce, účetnictví, vyhledávání informací, překlady textů, instalace software, práce s daty nebo programování.

Naši ekonomové Jindra a Matěj pracovali v Aria hotelu. Lucka se Šárkou ve společnosti River Ride a Barča ve firmě Continetal Travel, obě tyto společnosti se zaměřují na cestovní ruch. Nikol s Terkou byly zaměstnané ve firmě Pensum, která je poskytovatelem HR služeb v Maďarsku. Naši žáci z oboru IT byli ve dvou firmách, a to Mindtech a Offysis. První z firem vyvíjí mobilní a webové aplikace pro velké společnosti, podniky a startupy. Druhá ze jmenovaných se zabývá vývojem pracovních postupů pro bezpapírové digitální kanceláře.

Samozřejmě, že pracovní povinnosti byly jen jednou činností, která byla pro mladé pracovníky připravena. Kromě geografického poznávání cizí země se jednalo i o kulturní a sociální program. Stážisté se tak mohli seznámit se zvyklostmi jiného národa a vyrovnat se s naprosto odlišným jazykovým prostředím. No a v době osobního volna si vyzkoušeli, jak se postarat sami o sebe, nehledě na budování vztahů mezi sebou navzájem. Pohyb v prostředí velkého města byl realizován prostřednictvím metra, autobusů, tramvají nebo trolejbusů. I toto lze označit za kulturní zážitek.

V Budapešti totiž lze použít podzemní dráhu, která je nejstarší na starém kontinentu a předčí ji pouze londýnské metro. První víkend stážisté zahájili relaxem v Széchenyiho lázních. Užili si vnitřní bazény, sauny, ale hlavně venkovní termály. Navštívili Muzeum krásného umění, které se nachází na náměstí Hrdinů, v jehož sbírkách je více než sto tisíc zahraničních uměleckých děl, zejména obrazů, plastik a grafiky. Další víkend se podívali na Budai Vár (Budínský hrad, někdy též nazývaný Királyi Vár – Královský hrad). Jde o významnou kulturně historickou památku v Maďarsku. Už i z toho důvodu, že šlo o sídlo uherských králů. Zde dostali studenti rozchod, aby se mohli dle vlastního tempa podívat po hradě a jeho okolí. Stáž se prostě vydařila, splnila svůj účel, ale nyní již zpět do práce.

Ing. Tomáš Holomek, ředitel SŠ AGC


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*