Unikátní lanovka slaví sedmdesátku

Foto: krupka-mesto.cz
  •  

Naše nejdelší a nejstarší sedačková Lanová dráha z Bohosudova na Komáří vížku má letos kulaté narozeniny. Turisty vozí už 70 let.  První nápad zřídit do hor lanovou dopravu přišel už v roce 1838. Další návrhy na vybudování visuté lanové dráhy překazily obě světové války. Finální verze stavby lanové dráhy, která byla zadána Dopravnímu podniku města Teplice, byla zahájena v roce 1950. Na dělníky v čele se stavbyvedoucím architektem Janem Klimešem čekalo převýšení 480 metrů a 2 348 metrů prudkého zalesněného svahu s masivním skalnatým podložím, se starými štolami, haldami a odvaly. V roce 1952 byla lanová dráha z Krupky na Komáří vížku hotová.

Jako první v České republice získala status historické a památkové dráhy

V roce 2013 byla lanová dráha prohlášena za kulturní památku se specializací industriální dědictví včetně technického vybavení. Od roku 2014 je lanovka chráněna v rámci památkové zóny Hornická krajina Krupka a od roku 2019 jako objekt v nárazníkové zóně památky světového dědictví. Nejvýznamnějším oceněním je statut historické a památkové dráhy, který jí byl letos v květnu udělen Drážním úřadem.

„Máme jako první statut historické a památkové dráhy v České republice, což je pro nás velkým závazkem. Museli jsme splnit mnoho podmínek a zavazujeme se používat původní technologii. Do budoucna si přeji minimum závad a rekonstrukci obou stanic. A spoustu spokojených cestujících,“ řekl dlouholetý náčelník lanové dráhy Zdeněk Saifert.

Při příležitosti jubilea byla vydána speciální publikace, kterou seženete v městském infocentru a na dolní stanici lanovky. „Kniha je průvodce životem této jedinečné památky, obsahuje spoustu zajímavostí z historie i současnosti, je plná fotografií, vzpomínek a vyprávění. Je dárkem pro všechny, kteří lanovce věnovali svůj profesní život, pro všechny, které svou výjimečností okouzlila, a také pro všechny, které zaujala a chtějí se s ní seznámit,“ popisuje autorka knihy Lenka Navrátilová.

Dvousedačková lanovka na Komárku je dlouhá téměř 2,5 kilometru, což z ní dělá nejdelší lanovou dráhu bez mezizastávky v České republice. Lanovka s celoročním provozem převeze zhruba 50 tisíc lidí za rok. Její horní stanice je v nadmořské výšce 808 metrů a za jasného počasí a dobré viditelnosti lze dohlédnout až na vrcholky Krkonoš a jako na dlani zde spatříte České středohoří.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*