Klavírista Michal Mašek: Hned čtyři koncerty budou narozeninové

  •  

Klavírní virtuóz Ústečan Michal Mašek je zakladatelem a pořadatelem hudebního festivalu Hudební setkání, na který zve významné české umělce, a který už více než deset let do regionu přináší hudbu, která těší tisíce lidí.

Přiblížíte nám váš hudební festival?

Festival Hudební setkání jsem založil z potřeby přinášet v místě, kde žiju kvalitní hudbu, při které se budou lidé setkávat. Za měřítko úspěchu jsem si stanovil – mít vždy plný sál spokojených lidí. To se podařilo a festival se postupně rozrostl z Ústí nad Labem do celého kraje a s přesahem i do dalších regionů. Vždy máme programy připravené přesně pro konkrétní místo, velice oblíbené jsou akce s hereckými osobnostmi, kdy jsme lidem do obcí přivezli již desítky známých herců. Dbám na to, aby u nás panovala rodinná atmosféra a lidé měli pocit, že jsou součástí daného koncertu. Aby se mohli s umělci setkat, popovídat atd. Tedy nic neosobního, systémového. Festival je v současnosti svých rozsahem a doprovodnými akcemi největší přehlídkou tohoto druhu v Ústeckém kraji. Na vybrané koncerty vypravujeme autobusy, které vozí posluchače z obcí.

Loni byl jubilejní desátý ročník, jak byste ty uplynulé roky zhodnotil?

Celkem nás navštívilo kolem deset tisícovek posluchačů a na pódiu se ukázalo na sto umělců, v podstatě kompletní interpretační špička a herecké osobnosti. Festival má svá stabilní místa, kde se akce pořádají jako je Velké Březno, Ústí nad Labem nebo Horní Jiřetín, další místa se neustále mění. Navštívili jsme Duchcov, Libochovice, Jimlín, Ploskovice, Frýdlant, Lemberk, Budyni nad Ohří, Jirkov a mnoho dalších.

Jaké osobnosti vám během těch let utkvěly v paměti?

Všechny, protože každý kdo na festivalu vystoupil, byl velkým zážitkem. Těžko se někdo vybírá. Na našem festivalu vystoupil Václav Hudeček, Eva Urbanová, Hana Maciuchová, Gabriela Beňačková, Petr Kostka, Ivan Klánský nebo Igor Ardašev. Jak vidíte, je těžké vybrat, ale vzpomenul bych na jedno z vůbec posledních představení herečky Jany Štěpánkové, které se konalo na Jimlíně s houslistou Josefem Špačkem a pak ještě na pořady, na kterých se podílel pan Josef Somr. Ten se k nám vracel několikrát, se mnou se ukázal na Krásném Dvoře, s harfenistkou Kateřinou Englichovo ve Velkém Březně a zde také ukončil před třemi lety svoji kariéru představením Biblické příběhy.

Z minulosti se podíváme do přítomnosti. Jaký bude letošní ročník a na co Ústečany pozvete?

Je připraveno dvanáct koncertů, deset v Ústeckém kraji, jeden v České Lípě a jeden na Tetíně. Každý program má svoje specifika a je připravený pro konkrétní místo. Máme 4 narozeninové koncerty: Václav Hudeček 70, Gabriela Beňačková 75, Jiří Stivín 80 a Štěpán Rak 77. Dále vynikající Marek Kozák, Radek Baborák, Guarneri trio a také tradiční koncert s hereckou osobností – letos s Jiřím Lábusem a Emilem Viklickým. Dále koncert s názvem Šlechtický salón nebo dva vánoční koncerty v Horním Jiřetíně – jeden s Romanem Janálem a Alešem Bártou a druhý se Scholou Benedictou.

Prozradíte plány do budoucna?

Všechno závisí a odvíjí se od toho, kolik dokážu sehnat finančních prostředků. Plán je pořád stejný – být nejprestižnější, nejkvalitnější festivalovou přehlídkou v regionu. Poptávka po koncertech je obrovská a mám „záloze“ desítky programů s umělci, že by se nevyčerpali ani za 50 let. Veškeré informace o festivalu jsou uvedena na www.hudebni-setkani.cz

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*