Severočeská filharmonie chystá novou koncertní sezónu. Zahraje ve Vatikánu a v Římě

  •  

Už na konci září budou tepličtí filharmonici účinkovat ve Vatikánu a v Římě. Bude to vůbec poprvé v historii, kdy se zde orchestr představí. Prestižní koncerty odehraje filharmonie v Bazilice sv. Petra a o den později v Lateránské bazilice, kde zazní nejnovější mše teplického skladatele Jana Zástěry, který bude oba koncerty i dirigovat. Svou účastí by tyto koncerty mohl poctít i papež.

Pak na své přijdou tepličtí posluchači. V sále Domu kultury se 6. října uskuteční zahajovací koncert, kterým filharmonie odstartuje novou abonentní sezónu. „Připravili jsme 17 symfonických a 7 komorních koncertů v rámci našich abonentních cyklů, v plánu jsou ale i další mimořádné koncerty, včetně tradičního novoročního koncertu 1. ledna 2023 pod vedením šéfdirigenta SČF Petra Vronského,“ uvedl ředitel filharmonie Roman Dietz.

Filharmonie postupně obnoví i své zahraniční aktivity a nezapomíná ani na mladé publikum. V listopadu jsou v plánu tradiční koncerty pro školy, kde se ve speciálním projektu představí herci Zbyněk Fric v roli Ludwiga van Beethovena a Svatopluk Schuller v roli Johanna Wolfganga Goetheho. „Hlavní myšlenkou je setkání těchto dvou velikánů světové kultury v Teplicích v létě roku 1812, kdy oba géniové vše posuzují pohledem současným, jakoby celou historii lázní sledovali z nějakého nadpozemského nadhledu,“ dodává ředitel Dietze.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*