Botanka by mohla letos dosáhnout rekordní návštěvnosti

  •  

Botanická zahrada v Teplicích je stále oblíbenějším cílem návštěvníků. Podle jejího ředitele Petra Šíly je to i díky bohatému doprovodnému programu, který oživil chod zahrady. Na druhou stranu stále platí, že je v této uspěchané době kouzlo zahrady z pohledu relaxace nepřekonatelné a měl by to zažít opravdu každý.

V čele botanické stojíte tři roky.  Jedním z vašich plánů bylo zlepšení fungování zahrady a zvýšení počtu návštěvníků? Podařilo se to?

Zatím se daří, ačkoli poslední dva roky byly ve znamení pandemie koronaviru, takže ty brát jako měřítko nemůžeme. Nicméně letos aspirujeme na rekordní návštěvnost, od otevření botanické zahrady v roce 2007, kdy ji navštívilo necelých 45 tisíc návštěvníků. Průměrně zahradu před mým nástupem navštívilo 27 tisíc lidí ročně. I přes různá omezení jsme v letech 2020 a 2021 na toto číslo dosáhli, takže se dalo předpokládat, že bychom tuto hranici překonali. Letošní rok ještě neskončil, ale už v listopadu jsme přivítali více než 40 tisíc návštěvníků.

Čím to je?

Určitě tím, jak se zahrada prezentuje. Využíváme různé informační kanály – sociální sítě, média. Není to násilné a lidé na to slyší. Pořádáme akce, které si získávají stále větší oblíbenost. Stále také platí, že zahrada je oázou klidu pro odpočinek v dnešní uspěchané době.

Na co všechno nás v prosinci můžete pozvat?

V současné době je u nás adventní čas. Návštěvníci si mohou užít výstavu teplické umělecké školy, pátého prosince k nám dorazí Mikuláš, čert a anděl, během víkendu desátého a jedenáctého prosince se bude vyrábět mýdlo a patnáctého prosince proběhne přednáška o vůních koření a bylinek.

Letos teplická botanická oslavila dvacetileté výročí, co všechno můžeme v zahradě obdivovat?

Kromě zmíněných akcí, jsou to především naše skleníky, kde to každý den vypadá úplně jinak. V tropickém, subtropickém, ale i xerickém skleníku začíná u některých expozic hlavní sezona právě v zimě, takže tam spousta rostlin pokvete. Informujeme o tom prostřednictvím našich sociálních sítí, takže před návštěvou se stačí podívat, co zrovna kvete a na co se přijít podívat.

Prozradíte plány pro nadcházející rok? Nechystáte se zdražovat vstupné?

Zdražovat neplánujeme, a pokud ano, tak to bude opravdu jen kosmetická úprava ceny. Připravujeme mexické slavnosti a můžu prozradit, že bychom rádi uspořádali mexický průvod z centra města do zahrady, ale to jsou zatím jen plány. Určitě zopakujeme akci Strašidelná botanka, která se letos hodně líbila a v příštím roce ji rozložíme do více dnů. Chceme zavést online vstupenky na konkrétní čas. Čeká nás i budování. Expoziční skleníky jsou před rekonstrukcí. Nyní probíhá výběrové řízení na projektovou dokumentaci na výměnu opláštění, protože to nynější, plastové, má určitou životnost a ta už se pomalu chýlí k tomu, že bude potřeba ho vyměnit. Když vše půjde dobře, tak by se v roce 2024 mohla výměna opláštění realizovat a to by znamenalo, že by byla zahrada určitý čas zavřená.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*