Pavel Kubíček ze SPOLCHEMIE Osobností české chemie 2022

  •  

Prestižní ocenění Osobnost české chemie 2022 získal in memoriam Ing. Pavel Kubíček, který po dlouhá léta patřil mezi nejvýznamnější osobnosti ústecké SPOLCHEMIE. Cenu si na slavnostním letošním listopadovém Večeru s českou chemií, který každoročně organizuje Svaz chemického průmyslu ČR, převzala jeho manželka Monika Kubíčková.

Pavel Kubíček byl nejen excelentním chemikem, výzkumníkem a manažerem, ale také mozkem mnoha klíčových projektů této významné chemičky, ve které působil plných 29 let až do nečekaného úmrtí 4. března 2021. Ve SPOLCHEMII začínal jako asistent v oboru chemického výzkumu a postupně se vypracoval až na šéfa oddělení výzkumu a ředitele R&D anorganiky. Jako člověk s obrovskou vizí měl přímý vliv na koncipování strategie rozvoje firmy a je především jeho zásluhou, že se dnes SPOLCHEMIE orientuje na velmi perspektivní oblasti a patří ke špičce na trhu.

Díky Pavlu Kubíčkovi například ústecká chemička jako jedna z prvních na světě vyvinula a realizovala výrobu epichlorhydrinu z obnovitelné suroviny glycerinu. Stál například u zrodu projektu na nové výzkumné centrum, projektu na využití vodíku v dopravě, projektu odsolování odpadních vod či projektu výroby chlorovaných prekurzorů pro F-plyny 4. generace, který bude po dokončení celosvětově přínosný v boji proti globálnímu oteplování.

Pavel Kubíček byl také uznávanou autoritou mezi širokou škálou profesních organizací. V minulosti byl oceněn Ettlovou cenou pro nejvýznamnější průmyslové pracovníky v oblasti výzkumu a inovací a pražská VŠCHT jej i několikrát nominovala na udělení ceny Česká hlava. Jeho nenadálý odchod způsobený nemocí covid-19 celou firmu velmi zasáhl – přišla o skvělého kolegu, dobrého člověka i odborníka, který již nebude mít to štěstí dočkat se úspěšné realizace některých z výše uvedených projektů, které byly založeny na jeho nápadech, vynálezech a unikátních odborných znalostech.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*