Teplické muzeum děkuje veřejnosti za pomoc při přípravě výstavy o mstišovském skle

  •  

„Děkujeme!“ vzkazují tepličtí muzejníci lidem, kteří muzeu zapůjčili nebo nabídli k odkupu takzvané mstišovské sklo. Regionální muzeum Teplice totiž chystá na léto velkou výstavu o dekoračním skle, které na začátku 60. let vyráběla sklárna ve Mstišově. Samotné muzeum mělo dosud ve svých depozitářích asi jen dva kousky takového skla a tak v září letošního roku uveřejnilo výzvu, že odkoupí nebo přijme do zápůjčky výrobky mstišovské sklárny. Masivní odezva veřejnosti jim vyrazila dech. Původně čekali, že se ozve jen pár lidí, řekla nám muzejní pracovnice Marcela Jurenková: „Vůbec jsme netušili, že naše výzva vzbudí tak veliký zájem. Podařilo se nám získat 83 předmětů k odkoupení a dalších 48 do zápůjčky.“

Jedná se většinou o předměty ze souboru Rapsodie. Misky, košíčky, vázy, svícny z čirého skla, do kterého jsou přidávány další čtyři barvy. Jednotlivé typy skla jsou si tvarově podobné, ale každý kousek je vlastně originál. Jde totiž o ruční výrobky.

Muzeu se podařilo do zápůjčky získat i několik opravdových unikátů. Například obří vázu vyrobenou na zakázku, nebo flakonek na voňavku. Shromážděním předmětů ale práce na výstavě rozhodně nekončí. Naopak. Muzejníci jsou teprve na začátku. O výrobě dekoračního skla ve mstišovské sklárně se totiž zachovalo jen málo informací a tak je před pracovníky muzea v Teplicích, kteří výstavu chystají, ještě spousta badatelské práce. O jejích výsledcích Žít Teplice samozřejmě nezapomene informovat.

Veronika Vorlíčková

Sklo muzeum (9) Sklo muzeum (10) Sklo muzeum (11) Sklo muzeum Sklo muzeum (1) Sklo muzeum (2) Sklo muzeum (3) Sklo muzeum (4) Sklo muzeum (5) Sklo muzeum (6) Sklo muzeum (7) Sklo muzeum (8)


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*