Podél průmyslového vodovodu vede nová turistická trasa

Výhled na hřeben Krušných hor a České středohoří z trasy podél průmyslového vodovodu, Foto: Vladan Hruška
  •  

Studenti ústecké univerzity vytvořili turistickou trasu mezi Ledvicemi na Teplicku a Dolními Zálezly na Ústecku. Ta vede podél průmyslového vodovodu, který od doby svého vzniku v roce 1942 dodnes slouží svému účelu – původně přiváděl vodu z Dolních Zálezel do chemické továrny v Záluží, nyní zásobuje vodou elektrárnu v Ledvicích.

„Pro turistu by možná mohlo být zklamáním, že jsou viditelné jen minimální části vodovodu, ale toto je kompenzováno fantastickými výhledy na Podkrušnohoří, hřeben Krušných hor či špičaté vrcholy Českého středohoří,“ vysvětluje odborná asistentka Přírodovědecké fakulty UJEP Zdeňka Smutná.

Většina vodovodu vede totiž podzemím, malou část lze vidět v lese u Ohníče. Na Dubickém kopci je přelivná věž, kam se čerpá voda z Labe, která pak samospádem proudí do Ledvic. Vodovod byl také svého času napojen na památkově chráněný vodojem v areálu továrny AGC Automotive Czech v Chudeřicích, který je zajímavostí pro milovníky industriální architektury.

Studenti, tak chtějí upozornit na průmyslové dědictví regionu, nyní ještě pracují na elektronickém průvodci, který turisty na zajímavá místa na trase upozorní.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*